Πώς να ζητήσετε αύξηση σε περίοδο ύφεσης

raise-tipsΤο να ζητήσει κάποιος αύξηση αυτή τη περίοδο ακούγεται σαν τρέλα. Μπορεί να υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Σημαντικά κριτήρια είναι τα εξής: τι αξία προσφέρετε στην εταιρία, πόσο εύκολα μπορεί να σας αντικαταστήσει και αν σας αμείβει ήδη καλά.

Γνωρίστε τις πολιτικές της εταιρίας σας και την οικονομική της κατάσταση

Αν η εταιρία σας ‘χρωστάει’ ή είναι στο όριο να κλείσει ή να μην κλείσει, τότε σίγουρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή. Επίσης μπορεί να έχει σαν πολίτικη κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης να μη κάνει καθόλου αυξήσεις ή προαγωγές. Αυτά πρέπει να τα μάθετε για να μη βρεθείτε σε δύσκολη θέση εσείς ή το αφεντικό σας.

Γνωρίστε την αξία σας στην αγορά

Ποιος είναι ο συνηθισμένος μισθός για την εργασία σας στην αγορά εργασίας; Αν είναι ο ίδιος παντού τότε μάλλον δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα (εκτός από το να βελτιώσετε τις δεξιότητες/ικανότητες/γνώσεις σας και να ‘κυνηγήσετε’ κάτι διαφορετικό). Αν όμως οι περισσότεροι αμείβονται αρκετά παραπάνω για τη συγκεκριμένη εργασία από εσάς τότε μπορείτε να το σκεφτείτε σοβαρά.

Σημειώστε τις επιτυχίες σας

Ποιες είναι οι επιτυχίες στη δουλειά σας; Έχετε πετύχει κάτι αξιοσημείωτο ή κάτι που οι συνάδελφοι σας δεν κατάφεραν; Με άλλα λόγια έχετε κάνει κάτι που θα φέρει ή έχει φέρει έσοδα στην εταιρία που εργάζεσθε άμεσα ή έμμεσα;





Προετοιμαστείτε για ένα ‘όχι’

Αν και δεν κάνει καλό στη ψυχολογία να ζητάμε κάτι και να είμαστε προετοιμασμένοι για άρνηση, καλό είναι να δούμε τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτησή σας. Μετά την απόρριψη της αίτησης για αύξηση μπορείτε να κάνετε 3 ενέργειες:

  • Να ρωτήσετε αν υπάρχουν κάποια κριτήρια ή κάποιοι στόχοι που θα πρέπει να καλύψετε μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μπορείτε να ξαναζητήσετε αύξηση
  • Να μη κάνετε τίποτα, γιατί σύμφωνα με τις απαντήσεις του ανώτερου σας, είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να γίνει αύξηση σε οποιοδήποτε εργαζόμενο στην εταιρία
  • Αν πιστεύετε ότι αξίζετε πραγματικά για παραπάνω χρήματα μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας σε άλλη εταιρία (αυτό δεν θα πρέπει να το επικοινωνήσετε όμως)

Προετοιμαστείτε για ένα ‘ναι’

Αν σας απαντήσει θετικά ο ανώτερός σας σχετικά με την αύξηση σας τότε κρατήστε την επιτυχία για εσάς. Δεν χρειάζεται να το μάθει κανένας άλλος εργαζόμενος στην εταιρία ότι πήρατε αύξηση αυτή τη περίοδο. Μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ζήλιας στους συνάδελφους σας που μόνο καλό δεν θα κάνουν (ούτε σε εσάς, ούτε στο περιβάλλον της εταιρίας).  Επίσης δεν θα πρέπει να επαναπαυτείτε. Πήρατε την αύξηση για τη καλή δουλειά που κάνατε και τη καλή δουλειά που ΘΑ συνεχίσετε να κάνετε!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: