LinkedIn και αναζήτηση εργασίας

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το LinkedIn, αλλά για εσάς που δε γνωρίζετε τι είναι, πρόκειται για έναν ιστότοπο επαγγελματικής δικτύωσης. Δηλαδή είναι σαν το facebook, αλλά για επαγγελματική χρήση. Χρησιμοποιείτε πολύ στο εξωτερικό, αλλά έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από κάποιες εταιρείες και στην Ελλάδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση υπαλλήλων, ργοδοτών, συγκεκριμένων θέσεων εργασίας με ανάλογες απαιτήσεις και προσόντα και τέλος φυσικά την επαγγελματική δικτύωση.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος επικοινωνιών της εταιρείας LinkedIn μας εξηγεί: “Ο κύριος λόγος που οι εταιρείες χρησιμοποιούν το LinkedIn για να βρουν υπαλλήλους, είναι διότι είναι άμεσο και γρήγορο. Με μια αναζήτηση μπορούν να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους. Ένας άλλος λόγος που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το LinkedIn, είναι επειδή οι συστάσεις των υπαλλήλων τους έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, μιας και έχουν συνήθως μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Επίσης, το LinkedIn βοηθά τις επιχειρήσεις να διευρύνουν και να αξιοποιήσουν πιο εύκολα το επαγγελματικό δίκτυο των υπαλλήλων τους.

Πως χρησιμοποιούν το Linkedin οι εργοδότες

Οι εργοδότες θα βρεθούν πολλές φορές στη θέση να χρειάζονται άμεσα κάποιο άτομο με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη κάλυψη κάποιας θέσης εργασίας. Επειδή, δε μπορούν να περιμένουν να τους στείλουν τα βιογραφικά τους, οι πιθανοί μελλοντικοί εραζόμενοι, μπορούν με μια γρήγορη και εύκολη αναζήτηση στο Linkedin, να βρουν μια λίστα με τους ανθρώπους που ζητούν. Μετά ο υπεύθυνος για τη πρόσληψη, θα ελέγξει περαιτέρω το προφίλ τους, τις διασυνδέσεις τους, τις προηγούμενες εμπειρίες τους, θα κάνει μια λίστα με τους πιο πιθανούς και μετά θα μοιράσει τη λίστα αυτοί σε άλλους αρμόδιους μάνατζερς. Τότε θα μπορούν να αποφασίσουν με ποιούς θα έρθουν σε επαφή, ώστε να κανονίσουν μια συνέντευξη και να διαλέξουν το κατάλληλο.





Πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τους έχει βοηθήσει πολύ το Linkedin να βρουν θέση εργασίας, ειδικά σε νεοσύστατες ή μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαν εύκολα πρόσβαση σε νέο προσωπικό. Εκτος αυτού, οι περισσότεροι επαγγελματίες, έχουν αρχίσει να θεωρούν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά το να μην έχει κάποιος προφίλ στο LinkedIn, οπότε καλό θα ήταν να φτιάξετε ένα, με ωραία εικόνα και ας μη το χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Πως να χρησιμοποιήσετε το Linkedin για να βρείτε εργασία ή να σας βρει μια εταιρεία

  • Δημουργήστε ένα προφίλ. Φροντίστε να είναι λεπτομερές, να συμπεριλαμβάνει το ιστορικό εργασίας σας, αλλά και τη παρούσα θέση σας, μόρφωση, τομέα και τυχόν projects.
  • Θα ήταν καλό να προσθέσετε και μια φωτογραφία. Η φωτογραφία που θα προσθέσετε θα πρέπει να περιέχει κυρίως το πρόσωπό σας (σα φωτογραφία διαβατηρίου σκεφτείτε). Αν δεν έχετε μία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγαλύτερη και να την επεγεργαστείτε κατάλληλα, ώστε να φαίνεται κυρίως το πρόσωπό σας. Οι τεχνικές προδιαγραφές της θα πρέπει να είναι το πολύ 80×80 pixels.
  • Λέξεις κλειδιά και δεξιότητες. Συμπεριλάβετε όλες τις λέξεις κλειδιά του βιογραφικού σας, καθώς και τις δεξιότητές σας, ώστε να μπορούν να σας βρουν.
  • Δικτυωθείτε. Συνδεθέιτε με άλλα μέλη (όπως προηγούμενους εργοδότες, συναδέλφους και συμφοιτητές σας), ώστε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το δίκτυό σας. Αν έχετε αρκετές επαφές, θα έχετε και πιο πολλές ευακιρίες, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι θα πρέπει να γνωρίζετε τους άλλους και να μη συνδέεστε με τον οποιονδήποτε.
  • Λάβετε συστάσεις. Συστάσεις από ανθρώπους που έχετε δουλέψει μαζί, έχουν περισσότερη βαρύτητα.
  • Ψάξτε θέσεις εργασίας. Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση εργασίας για να βρείτε προσφορές θεσεων εργασίας.
  • Χρησιμοποιήστε τις “Απαντήσεις”. Ο τομέας “Οι Απαντήσεις” του Linkedin είναι ένας καλός τρόπος να κάνετε πιο αισθητή τη παρουσία σας. Απαντήστε σε ερωτήσεις και κάντε κι εσείς ερωτήσεις  αν χρειάζεστε βοήθεια ή πληροφορίες.
  • Μείνετε συνδεδεμένοι. Μπορείτε να συνεχίσετε να ψάχνετε αυτό που χρειάζεστε κι από το κινητό σας τηλέφωνο μιας και το Linkedin υποστηρίζεται από φορητές συσκευές.

Ψάξτε το Linkedin

Αφιερώστε λίγα λεπτά από το χρόνο σας για να ψάξετε το Linkedin ώστε να βρείτε επαφές από τη τωρινή σας ή την προηγούμενη εργασία. Επαφές μπορεί να είναι ο εργοδότης σας, οι υπεύθυνοί σας, οι διευθυντές σας, οι συνάδελφοί σας, πελάτες σας, καθώς ακόμα και παλιοί καθηγητές σας. Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε συστάσεις, αλλά και να επεκτείνετε το επαγγελματικό σας δίκτυο ή ακόμα και να βρείτε μια θέση εργασίας κατάλληλη για το άτομό σας.

Αναζήτηση εργασίας

Μπορείτε να ψάξετε το τμήμα εργασίας του Linkedin με λέξεις-κλειδιά, όνομας εταιρείας, τίτλο επαγγέλματος, περιοχή ή μέσω της προχωρημένης αναζήτησης, με πιο συγκεκριμένα κριτηρια.

Το LinkedIn είναι σίγουρα ο μοντέρνος τρόπος επαγγελματικής δικτύωσης και της εύρεσης εργασίας. Εκμεταλλευτείτε το για να πάτε την καριέρα σας ένα βήμα πιο μπροστά!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: