3 τρόποι να απαντήσετε στην ερώτηση: ” Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σας; “

Όταν σας ρωτήσουν σε μια συνέντευξη: “σε ποιόν τομέα είστε δυνατοί;” έχετε πολλά να πείτε: θα επιδείξετε τις επαγγελματικές σας ικανότητες και θα δείξετε το γιατί δεν υπάρχει άλλος πιο κατάλληλος για τη δουλειά. Αλλά στην ερώτηση “Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σας;” το ερώτημα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, η ερώτηση αυτή δεν είναι ερώτηση παγίδα. Αυτό που προσπαθεί να πετύχει αυτός που σας παίρνει την συνέντευξη είναι – εκτός από το να μάθει ποιες είναι όντως οι αδυναμίες σας – είναι να δει το κατά πόσο έχετε αυτογνωσία και είστε ειλικρινείς. Έτσι, απαντήσεις όπως “δεν μπορώ να τηρήσω προθεσμίες ποτέ!” ή “είμαι τέλειος, δεν έχω αδυναμίες!” δεν ενδείκνυνται. Μια καλή απάντηση είναι να δείξετε πώς μπορείτε να ξεπερνάτε τις προκλήσεις και να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως αφοσιωμένο επαγγελματία, ο οποίος βελτιώνει συνεχώς τον εαυτό του.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρεις τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι η συζήτηση σχετικά με τις αδυναμίες σας δεν θα είναι οι ίδιες το αδύναμο σημείο σας!





1. Δείξτε πώς ξεπεράσατε ένα εμπόδιο
Ο καθένας έχει τομείς στους οποίους επιδέχεται βελτίωση, αλλά αν μπορείτε να περιγράψετε το πώς μετριάσατε τις δικές σας αδυναμίες, θα φανείτε ισχυρός, ικανός και σε πλήρη έλεγχο της επαγγελματικής σας εξέλιξης. Έτσι, σκεφτείτε κάτι στο οποίο δεν είστε καλοί αλλά που προσπαθείτε να βελτιώσετε. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να πείτε ότι δεν ήσασταν ποτέ καλοί στο να μιλάτε σε κοινό, αλλά τα τελευταία χρόνια αναλάβατε ηγετικούς ρόλους στην ομάδα σας, ότι διοργανώσατε επιτυχημένες συνεδριάσεις και ότι βρήκατε εργαλεία που σας βοήθησαν να γίνεται πιο ικανή στις δημόσιες ομιλίες.

Μια άλλη έξυπνη τακτική είναι να περιγράψετε κάτι στο οποίο δεν ήσασταν καλοί παλιότερα και να το παρουσιάσετε σαν επίτευγμα. Για παράδειγμα, “έπρεπε πάντα να δουλεύω με μαθηματικές πράξεις και έτσι έκανα μαθήματα για το Excel, με αποτέλεσμα να μπορώ να διαχειριστώ προβλήματα ποσοτικής ανάλυσης πολύ πιο εύκολα πλέον. Μπορώ αν θέλετε να σας δείξω μια έκθεση που συνέταξα πρόσφατα”.

2. Αναφέρετε ανακρίβειες στην μέχρι τώρα καριέρα σας
Αν η μέχρι τώρα εμπειρία σας δεν ταιριάζει απόλυτα με τις απαιτήσεις της εργασίας ή αν γνωρίζετε ότι ο εργοδότης έχει δισταγμούς σχετικά με κάποια σημεία στην καριέρα σας, η ερώτηση σχετικά με τις αδυναμίες σας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τα αναφέρετε και να τα ξεκαθαρίσετε.

Μπορείτε να αναφέρετε κάτι που ο εργοδότης ήδη γνωρίζει ότι είναι εμπόδιο, αλλά ταυτόχρονα να το χρησιμοποιήσετε ως πάτημα για να τονίσετε τα δυνατά σας σημεία. Για παράδειγμα: “Ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία μου στην αίτηση για αυτή τη θέση αυτή είναι ότι δεν έχω καμία εμπειρία από πωλήσεις. Αλλά οι δεξιότητες που έχω αποκτήσει όντας πέντε χρόνια υπεύθυνος για την συσσώρευση κεφαλαίου στην προηγούμενη δουλειά μου είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη θέση και επιτρέψτε μου να σας πω γιατί.”

3. Κάντε μια αδυναμία να φανεί ως δυνατό στοιχείο
Βρείτε μια αδυναμία σας και διανθίστε την με λέξεις που την κάνουν να φαίνεται καλή. Για παράδειγμα αν είστε νευρωτικός, πεισματάρης, ή ανίκανος να αναθέτετε σε άλλους τις δουλειές σας, μπορείτε εναλλακτικά να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με λέξεις που είναι δυνατά χαρακτηριστικά στον επαγγελματικό στίβο, όπως ενδελεχής, υπομονετικός και αφοσιωμένος. Για παράδειγμα: “ Έχω την τάση να είμαι τελειομανής, οπότε μερικές φορές να αφήσω ένα πρότζεκτ από τα χέρια μου αν δεν είναι απολύτως τέλειο.” Ναι μεν η απάντηση που δίνετε δείχνει έναν τομέα στον οποίο χρειάζεστε βελτίωση, αλλά το παρουσιάζετε με έναν τρόπο που το κάνει να φαίνεται ως θετικό στοιχείο.

Απλά φροντίστε να συνεχίσετε την κουβέντα λέγοντας το πώς χειρίζεστε αυτήν την “αδυναμία”: «Αλλά έχω διαπιστώσει ότι μερικές φορές είναι πιο αποτελεσματικό να δέχομαι γόνιμη κριτική για ένα πρότζεκτ καθώς το κάνω, έστω και αν αυτό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Προσπαθώ να πετυχαίνω μια ισορροπία ανάμεσα στο να κάνω τα πράγματα τέλεια και στο να δέχομαι και την γνώμη των άλλων”.

Οποιαδήποτε στρατηγική και αν επιλέξετε, το μυστικό είναι να την κάνετε να φαίνεται αυθεντική και να τελειώνετε με κάτι θετικό. Προετοιμάστε την απάντησή σας από πριν έτσι ώστε να μπορείτε να απαντήσετε εύκολα και συνοπτικά την ερώτηση με τις αδυναμίες σας, γιατί εάν ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο για να μιλάτε για αυτές, είναι εύκολο να μπλεχτείτε περισσότερο. Να ξεπεράσετε το μέρος με τις αδυναμίες σας γρήγορα, έτσι ώστε να μπορείτε να παρουσιάσετε καλύτερα τα δυνατά σας χαρακτηριστικά!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: