Η πρακτική άσκηση αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για να δοκιμάσετε μια εταιρεία και να αποφασίσετε αν θα θέλατε να εργαστείτε σε αυτή υπό τη μορφή πλήρους απασχόλησης. Τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην πρακτική άσκηση βλέπουν τη βραχυπρόθεσμη ευκαιρία ως κάτι περισσότερο από μια παροδική απασχόληση. Θεωρούν την πρακτική τους ως μια παρατεταμένη συνέντευξη.
Πως όμως καταφέρνει κανείς να περάσει σε πλήρη απασχόληση;
Πρώτα από ολα, πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν να δουλεύετε ήδη. Έτσι, φροντίστε να ακολουθείτε τον ενδυματολογικό κώδικα της εταιρείας και να τηρείτε το εργασιακό ωράριο. Ακολουθείστε τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη και ποτέ μη φοράτε κάτι πολύ πρόχειρο. Συμπεριφερθείτε σε όλους με σεβασμό και επαγγελματισμό, και ποτέ να μην κακολογήσετε κάποιο συνάδελφό σας. Αφήστε την προσωπική σας ζωή στο σπίτι!
Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της άσκησής σας, κανονίστε μια συνάντηση με τον προϊστάμενό σας για να καθορίσετε τους στόχους σας. Συζητήστε πιθανά έργα στα οποία θα μπορούσατε να συμμετάσχετε και τις δεξιότητες τις οποίες θα θέλατε να έχετε αποκτήσει μέχρι τη λήξη της πρακτικής. Πάντα να έχετε θετική διάθεση απέναντι στη δουλειά σας, όσο “μικρή” και αν είναι. Αντικειμενικά, δε θα σας αρέσουν όλες οι λεπτομέρειες, αλλά θυμηθείτε ότι η προσωρινή σας αυτή εργασίας μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την καριέρα σας. Όταν αποδείξετε ότι είστε αξιόπιστος και μπορείτε να φέρετε εις πέρας μικρότερες δουλειές, τότε οι υπεύθυνοι θα σας δώσουν κάτι με περισσότερες ευθύνες.
Μη διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις, ειδικά αν χρειάζεστε διευκρινήσεις σε κάποια εργασία που σας έχουν αναθέσει. Αυτός άλλωστε είναι ένας τρόπος να δείξετε την ενεργή συμμετοχή σας, αλλά και να καταλάβετε τελικά τι απαιτείται από εσάς. Επίσης, θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον πιθανό εργοδότη σας, ώστε να μπορέσετε να λάβετε μια απόφαση έχοντας τις κατάλληλες πληροφορίες.
Για να αποφύγετε να σπαταλήστε πολύτιμο χρόνο, σιγουρευτείτε ότι είστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπεύθυνό σας. Αφού σας έχει αναθέσει κάποια εργασία, σκεφτείτε προσεκτικά και αναλύστε το πρόβλημα μη βιαστείτε να ξεκινήσετε τη δουλειά. Μπορείτε την επόμενη ημέρα να συναντηθείτε πάλι με τον υπεύθυνό σας και να ελέγξετε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τι πρέπει να κάνετε και ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση σε αυτό.
Χρησιμοποιήστε την πρακτική σας άσκηση ως μια ευκαιρία για να δικτυωθείτε επαγγελματικά με τα υπόλοιπα άτομα που ασκούνται, αλλά κυρίως με τους επικεφαλής της εταιρείας. Αυτοί θα αποτελέσουν κρίσιμες επαφές και μπορούν να χρησιμεύσουν ως συστάσεις ή ως πηγή ενημέρωσης για πιθανές ανοικτές θέσεις σε άλλες εταιρείες. Αν η εταιρεία σας διοργανώνει εκδηλώσεις, φροντίστε να παρευρεθείτε σε αυτές και να γνωρίσετε όσο περισσότερα άτομα είναι δυνατόν.
Καθόλη τη διάρκεια της άσκησης, κρατήστε αρχείο με όλες τις νέες δεξιότητες που αποκτήσατε, καθώς και τα έργα με τα οποία ασχοληθήκατε. Αυτά θα αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία με τα οποία θα “χτίσετε” το βιογραφικό σας.
Πριν τη λήξη της άσκησης, κρατήστε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των συναδέλφων σας και στείλτε τους ευχαριστήρια σημειώματα. Κρατήστε την επαφή στέλνοντας e-mail από καιρό σε καιρό, ρωτώντας τα νέα τους και πως τα πάνε στη δουλειά. Έτσι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια κενή θέση, είναι σίγουρο ότι θα σας θυμηθούν!
Τέλος, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα πιο συχνά λάθη της πρακτικής άσκησης τα οποία πρέπει να αποφύγετε. Καλή επιτυχία!
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: