Πολλά άτομα τα οποία βρίσκονται στην ανεργία δεν αντιλαμβάνονται γιατί έχουν παραμείνει εκτός εργασίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πιο προφανής δικαιολογία είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας και ότι υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι άνεργοι που ανεβάζουν τον ανταγωνισμό. Αυτή η δικαιολογία είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά ποτέ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 λόγους για τους οποίους πιθανότατα δεν έχετε βρει δουλειά ακόμα.
Δεν γνωρίζετε τι θέλετε
Αυτό είναι καίριας σημασίας. Αν δεν είστε απόλυτα ξεκάθαροι για το τι είδους εργασία θέλετε να κάνετε και σε ποιο επιστημονικό πεδίο θέλετε να συνεχίσετε την καριέρα σας, τότε έχετε δύσκολο δρόμο μπροστά σας. Μια αναζήτηση εργασίας χωρίς σκοπό και πάθος είναι ουσιαστικά χαμένος χρόνος.
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας όπου υπάρχουν εκατοντάδες αναρτήσεις. Αν δεν γνωρίζετε με σαφήνεια τι είναι αυτό που επιθυμείτε, τότε θα ελέγξετε τις περισσότερες από τις αναρτήσεις, αλλά θα διαπιστώσετε ότι δεν είστε ικανοποιημένοι με καμία από αυτές. Άλλη πιθανότητα είναι το να κάνετε αίτηση για τα πάντα, το οποίο δυστυχώς σημαίνει ότι το βιογραφικό σας και η συνοδευτική επιστολή σας δεν είναι στοχευμένα για συγκεκριμένη θέση.
Τι να κάνετε: Σκεφτείτε και δημιουργήστε μια λίστα με τα 50 πράγματα τα οποία θα θέλατε από μια δουλειά. Καταγράψτε τα χαρακτηριστικά του επαγγελματικού πεδίου, τα ωφέλη, το μισθό, τις απαιτούμενες δεξιότητες κ.α. Στη συνέχεια καταγράψτε τα πράγματα τα οποία χρειάζεστε από μια δουλειά. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε που πρέπει να αφιερώσετε χρόνο προς αναζήτηση και πως να τροποποιήσετε το βιογραφικό σας ώστε να αρμόζει στον συγκεκριμένο τύπο δουλειάς.
Χρησιμοποιείτε μόνο τις γνωστές σελίδες αναζήτησης
Το να χρησιμοποιείτε τις πιο γνωστές σελίδες αναζήτησης είναι χρήσιμο και πολλά άτομα βρίσκουν δουλειά μέσω αυτών. Το πρόβλημα είναι φυσικά ότι ΌΛΟΙ τα χρησιμοποιούν. Οι εργοδότες κατακλύζονται από βιογραφικά για κάθε ανοικτή θέση και πιθανόν το δικό σας να χαθεί μέσα στον ωκεανό από αυτά. Η χρήση μόνο των γνωστών μηχανών αναζήτησης είναι συχνά μη αποτελεσματική.
Τι να κάνετε: Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε λιγότερο γνωστά και πιο στοχευμένα sites αναζήτησης εργασίας. Δοκιμάστε τις αντίστοιχες σελίδες του LinkedIn. Διαβάστε τις συμβουλές μας για επαγγελματική δικτύωση και δικτυωθείτε. Γενικότερα, υιοθετείστε μια πιο ευρεία στρατηγική και εισάγετε νέα “κανάλια” εύρεσης εργασίας στην αναζήτησή σας.
Το βιογραφικό και η συνοδευτική επιστολή σας δεν είναι βέλτιστα
Πιθανότατα, το βιογραφικό και η συνοδευτική σας επιστολή δεν είναι στη βέλτιστη κατάσταση. Είναι δυσανάγνωστα, έχετε γραμματικά και συντακτικά λάθη. Δεν έχουν ξεκάθαρο σκοπό. Όποιος τα διαβάσει, δύσκολα θα καταλάβει τι είδους δουλειά αναζητάτε και δεν θα εκτιμήσει τα προσόντα σας. Επίσης, δεν θα είναι εμφανές το γιατί να σας προσλάβει.
Τι να κάνετε: Διαβάστε τα άρθρα μας για σύνταξη βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής και ακολουθήστε τα υποδείγματά μας. Αφού τα βελτιώσετε, δώστε τα σε γνωστούς για να τα διαβάσουν και να εντοπίσουν τυχόν λάθη.
Δεν είστε καλοί στις συνεντεύξεις
Τα περισσότερα άτομα που αναζητούν εργασία δεν καταφέρνουν να σταθούν στο ύψος της περίστασης. Λόγω του άγχους, της αδυναμίας να “πουλήσουν” τον ευατό τους και της ελλειπούς προετοιμασίας, είναι πολύ συνηθισμένο, το άτομο με τα περισσότερα προσόντα να μην καταφέρνει να πάρει τη θέση. Αν συμβαίνει να είστε το πιο ικανό άτομο για τη δουλειά, θα πρέπει αντίστοιχα να προσληφθείτε σε αυτή. Αν αισθάνεστε ότι αυτό δε συμβαίνει συχνά, ίσως πρέπει να “ακονίσετε” τις ικανότητές σας στη συνέντευξη.
Τι να κάνετε: Διαβάστε τα άρθρα μας για τη συνέντευξη εδώ για περισσότερες συμβουλές.
Δεν έχετε μεγάλο επαγγελματικό και κοινωνικό κύκλο
Η πραγματικότητα συνοψίζεται στη φράση “Δεν έχει σημασία τι γνωρίζεις, αλλά ποιον γνωρίζεις”. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει απόλυτα. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, η συνεχής επαγγελματική δικτύωση πρέπει να αποτελεί κομβικό κομμάτι της αναζήτησης εργασίας σας. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και αν δεν έχετε τις απαραίτητες συστάσεις, ίσως να μη σας δωθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.
Τι να κάνετε: Δικτυωθείτε! Είτε μέσω του διαδικτύου στο Linkedin, το Twitter και το Facebook, είτε πρόσωπο με πρόσωπο σε διάφορες επαγγελματικές εκδηλώσεις. Ρίξτε μια ματιά και στα σχετικά άρθρα εδώ και εδώ.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: