5 πράγματα που πρέπει να κάνετε ως άνεργος

Το να κάνετε αίτηση για δουλειά σε θέσεις για τις οποίες δεν έχετε τα προσόντα είναι αντιπαραγωγικό. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος και ακόμη και όσοι έχουν τα προσόντα δεν καλούνται πάντα για συνέντευξη. Σταματήστε να κάνετε αιτήσεις για πολλές θέσεις και γίνετε πιο περιζήτητος με τους εξής τρόπους:

1. Γίνετε εθελοντής





Ο εθελοντισμός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να προσληφθείτε, εάν τον χειριστείτε σωστά. Πχ αν είστε άνεργος δάσκαλος, βοηθήστε εθελοντικά σε κάποιο φροντιστήριο ή βοηθήστε κάποιον καθηγητή με κάτι που χρειάζεται. Αν είστε web designer, τότε μπορείτε να προσφέρετε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σας σε κάποια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Με τον εθελοντισμό συντηρείτε τις δεξιότητές σας και παράλληλα εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας.

2. Διατηρήστε τις ικανότητές σας

Εάν υπολείπεστε κάποιας δεξιότητας που να ζητείται συνεχώς στις αγγελίες που ψάχνετε, τότε στον ελεύθερό σας χρόνο αποκτήστε αυτήν την δεξιότητα. Μπορείτε να επωφεληθείτε από διάφορα μαθήματα, βίντεο και βιβλία που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Αν έχετε την δυνατότητα τότε μπορείτε να κάνετε και κανονικά μαθήματα, δωρεάν ή με χαμηλό κόστος. Εναλλακτικά, αν έχετε ήδη τις απαραίτητες δεξιότητες, αλλά δεν τις έχετε εξασκήσει, τότε κάντε το. Οι δεξιότητες ατροφούν και αυτό είναι κάτι που οι εργοδότες το λαμβάνουν υπ’ όψιν, οπότε κάντε εξάσκηση και ετοιμαστείτε για τα τεστ που θα περάσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

3. Δικτυωθείτε

Υπάρχουν δύο σκέλη στη δικτύωση: η επανασύνδεση με τις παλιές επαφές σας και η διαμόρφωση νέων. Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στην καριέρα σας, η επανασύνδεση μπορεί να σημαίνει επικοινωνία με καθηγητές, επόπτες πρακτικής, ή με παλιούς συναδέλφους, αφεντικά και γνωστούς από διάφορες επιχειρήσεις.

Συναντήστε τους, στείλτε τους e-mail, πάρτε τους τηλέφωνο. Ζητήστε τους να πάτε για καφέ και βέβαια ρωτήστε τι κάνουν και ενημερώστε τους για τις ιδιαιτερότητες της αναζήτησης εργασίας σας. Δείτε αν ξέρουν τίποτα και κανέναν.

Το πιο σημαντικό, κρατήστε επαφή μετά από αυτό!

Αν είστε σε αδιέξοδο με τις τωρινές επαφές σας, κάντε νέες. Πηγαίνετε σε εκδηλώσεις δικτύωσης του πανεπιστημίου ή σε σχετικές εκδηλώσεις του κλάδου σας. Μπορείτε να πάτε σε διαλέξεις, σεμινάρια και σε ανοικτές ομιλίες. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα σας προσφέρουν μια ευκαιρία να γνωρίσετε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα, και μπορείτε παράλληλα να διασκεδάσετε.

4. Γίνετε ελεύθερος επαγγελματίας (freelancer)

Μερικά άτομα αναζητούν μόνο εργασία πλήρους απασχόλησης. Αν και εσείς σκέφτεστε έτσι, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη νοοτροπία σας. Το freelancing είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πλουτίσετε τις ικανότητές σας, το βιογραφικό σας, το επαγγελματικό σας δίκτυο και να γεμίσετε το πορτοφόλι σας. Αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο αντίστοιχό μας άρθρο.

5. Βελτιώστε την online παρουσία σας

Ξεκινήστε ένα blog, φτιάξτε τα προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα και δημιουργήστε ένα online χαρτοφυλάκιο για να δείχνετε την δουλειά σας. Βρείτε τις εταιρείες για τις οποίες σας ενδιαφέρει να εργαστείτε, εγγραφείτε στα blogs τους και ακολουθήστε τις στο Facebook, στο LinkedIn και στο Twitter. Ακολουθήστε τους υπεύθυνους σε αυτές τις εταιρείες, μάθετε για τι μιλούν, κάντε μια μικρή έρευνα και συνομιλήστε τους διαδικτυακά.

-Στη χειρότερη περίπτωση θα μάθετε τι είναι σημαντικό για αυτούς και θα χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες αυτές για να προσαρμόσετε την αίτησή σας, όταν ανοίξει μια θέση.

-Ένα καλύτερο σενάριο είναι ότι θα χτίσετε μια σχέση με κάποιον από αυτούς και θα σας προτείνει για μια θέση ή για θέσεις εργασίας που δεν δημοσιεύονται.

-Το βέλτιστο σενάριο είναι να εντυπωσιάσετε κάποιον από αυτούς τόσο πολύ, ώστε να δημιουργήσει μια θέση εργασίας για εσάς ή να σας φέρει απ’ ευθείας για συνέντευξη.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: