7 συνήθη λάθη στη συνοδευτική επιστολή και πώς να τα διορθώσετε

Αν αναζητάτε εργασία για πρώτη φορά, τότε θα νιώθετε πίεση να βρείτε γρήγορα μια δουλειά. Σε αυτό το στάδιο, ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε περισσότερες συνεντεύξεις είναι να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν την συνοδευτική σας επιστολή.

Στους νέους υποψήφιους, τα βιογραφικά είναι πανομοιότυπα και καθώς οι περισσότερες εταιρείες δέχονται πολλές αιτήσεις, για να ξεχωρίσουν τους κατάλληλους καταφεύγουν στην συνοδευτική επιστολή. Οι νέοι υποψήφιοι συνήθως κάνουν τα ίδια μοιραία λάθη στη συνοδευτική τους επιστολή. Σας παρουσιάζουμε τα 7 πιο σημαντικά και πώς να τα αποφύγετε.





Πρόβλημα #1: Πολύ μεγάλη συνοδευτική επιστολή

Η συνοδευτική επιστολή δεν είναι έκθεση και μια μεγάλη συνοδευτική επιστολή το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκνευρίσει τον υπεύθυνο προσλήψεων.

Η λύση : Να είστε λιτοί και περιεκτικοί

Η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να είναι γύρω στις 250 λέξεις. Σύμφωνα με την Orange County σχεδόν το 70% των εργοδοτών θέλουν μια συνοδευτική επιστολή μισής σελίδας (250 λέξεις) ή όπως είπαν “όσο πιο μικρή, τόσο πιο καλή”.

Να θυμάστε ότι στην συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να γράψετε μόνο για τη δουλειά που θέλετε να κάνετε, το γιατί μπορείτε να κάνετε τη δουλειά, και πώς σκοπεύετε να την κάνετε καθώς και μια μικρή δόση της προσωπικότητας σας. Φροντίστε να είστε σύντομοι γιατί ο υπεύθυνος προσλήψεων έχει να διαβάσει δεκάδες επιστολές.

Πρόβλημα #2: Είστε υπερβολικά επίσημοι

Προσπαθήστε να μην γίνετε μικροί Σαίξπηρ και γράφετε προτάσεις όπως: “Θα επιθυμούσα να εκφράσω το ενδιαφέρον μου σχετικά με την πλήρωση της κενής θέσεως στην εξαίρετη επιχείρησή σας”. Αυτή η γλώσσα είναι δύσκαμπτη, αφύσικη, απωθητική και σας κάνει να φαίνεστε ρομπότ και ανειλικρινείς.

Η λύση : Χρησιμοποιήστε καθημερινές λέξεις

Αφήστε τα πολλά διακοσμητικά και προτιμήστε κάτι απλό, γιατί θα σας κάνει να φαίνεστε πιο αυθεντικοί και πιο φιλικοί. Αφήστε του πολύπλοκους όρους και προτιμήστε τα απλούστερα και φυσικά συνώνυμά τους όπως πχ:

Συμφέρουσα – χρήσιμη
Εσφαλμένη – λάθος
Αποπειράθηκα – Προσπάθησα

Πρόβλημα #3: Η επιστολή σας μοιάζει ανειλικρινής

Η επιστολή σας θα πρέπει να είναι στοχευμένη, αλλά αυτό απέχει παρασάγγας από το να γράψετε κάτι όπως : “Αγαπώ την εταιρεία σας”. Δεν είναι αρκετό για να δείξει τον ενθουσιασμό σας.

Η λύση : Δείξτε με λεπτομέρειες ότι γνωρίζετε την εταιρεία

Θα πρέπει να έχετε διαβάσει αρκετά για την εταιρεία για να κάνετε ένα πολύ συγκεκριμένο σχόλιο. Θα πρέπει να μελετήσετε το περιεχόμενο, τη διαφήμιση, το branding, τις επιχειρηματικές στρατηγικές, και την κουλτούρα της. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο τμήμα που θέλετε να συμμετάσχετε. Αν συμπεριλάβετε συγκεκριμένες πληροφορίες στη συνοδευτική επιστολή σας, θα αφήσετε να φανεί ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά και έχετε ιδέες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε την εταιρεία.

Πρόβλημα #4: Δεν πλασάρετε καλά τον εαυτό σας

Αν έχετε γράψει κάτι σαν τα παρακάτω στην συνοδευτική σας επιστολή, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε:

“Ίσως δεν είμαι ο πιο κατάλληλος υποψήφιος”

“Είμαι σίγουρος ότι πολλοί υποψήφιοι με προσόντα έχουν κάνει αίτηση”

“Δώσε μου μια ευκαιρία να σας δείξω τι αξίζω”

Η λύση : Προωθήστε τον εαυτό σας

Ακόμα και αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε τα προσόντα, γράψτε για τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν έναν δυνατό υποψήφιο. Θα πρέπει να προωθήσετε τα δυνατά σας σημεία και να κρύψετε τις αδυναμίες σας. Φυσικά, να θυμάστε ότι το να είστε πολύ πομπώδης (“Είμαι σίγουρα ο καλύτερος και πρέπει να με πιστέψετε”) επίσης δεν είναι καλό.

Πρόβλημα #5: Η επιστολή μοιάζει εγωιστική

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι η επιστολή δεν αφορά μόνο εσάς.

Η λύση : Ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε για την εταιρεία

Στην συνοδευτική επιστολή σας θα πρέπει να αναφέρετε τι μπορείτε να κάνετε για την εταιρεία. Μια καλή κίνηση είναι να αναφέρετε ότι το να προσληφθείτε θα είναι αμοιβαία ωφέλιμο, τόσο για σας όσο και για την εταιρεία. Γράψτε μια γρήγορη πρόταση και στη συνέχεια αναφέρετε τι μπορείτε να κάνετε για αυτήν.

Πρόβλημα #6: Η συνοδευτική σας επιστολή είναι γεμάτη άσχετες πληροφορίες

Προτάσεις που αναφέρουν προσωπικά σας χαρακτηριστικά όπως ότι είστε εργατικός, ικανός κτλ, προτάσεις που αναφέρουν για τα ταξίδια σας στο εξωτερικό και προτάσεις που αφορούν προσωπικές σας πληροφορίες, όπως η προσωπική κατάσταση, η θρησκεία κλπ θα πρέπει να αποκλείονται.

Η λύση : Δώστε έμφαση στις δεξιότητες και στο ιστορικό σας

Αναφέρετε μόνο τις εμπειρίες που σχετίζονται άμεσα με τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε στη θέση. Θα πρέπει επίσης να αποδείξετε ότι έχετε τις συγκεκριμένες ικανότητες και όχι απλά να το πείτε. Για κάθε λέξη που θα χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε τον εαυτό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει ένα παράδειγμα από την εργασιακή σας εμπειρία για να το αποδείξετε.

Πρόβλημα #7: Έχετε βάλει πολλές πληροφορίες για το πανεπιστήμιο σας

Ακούγεται παράξενο, όμως το πανεπιστήμιο που παρακολουθήσατε, ο μέσος όρος σας, τα μαθήματα που παρακολουθήσατε ή ο βαθμός της διπλωματικής σας δεν επηρεάζουν καθόλου την συνοδευτική επιστολή.

Η λύση : Επιμείνετε σε δραστηριότητες και αρμοδιότητες

Μιλήστε όσο το δυνατόν περισσότερο για δραστηριότητες που κάνατε εντός και εκτός πανεπιστημίου οι οποίες να σχετίζονται με την θέση. Οι δραστηριότητες είναι πιο σημαντικές από τις στατιστικές γιατί λειτουργούν ως απόδειξη ότι έχετε τις δεξιότητες που απαιτούνται. Πάνω απ ‘όλα, οι δραστηριότητες δείχνουν ότι έχετε κίνητρο για να πετύχει πέρα ​​από την απλή απόκτηση ενός πτυχίου.

Προσέχοντας αυτά τα λάθη, η συνοδευτική σας επιστολή θα ξεχωρίζει από το πλήθος των συνοδευτικών επιστολών των άλλων υποψηφίων. Πολλές φορές, μια γνήσια και γεμάτη ζωντάνια συνοδευτική επιστολή είναι το μόνο που χρειάζεστε για να τραβήξετε την προσοχή.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: