6 τρόποι για να φύγετε χωρίς πρόβλημα από μια δουλειά

Σίγουρα όλοι έχουμε περάσει από το σημείο κατά το οποίο νιώθουμε ότι η τωρινή εργασία μας δεν μας γεμίζει πια και είναι η στιγμή για να ψάξουμε για μια νέα. Είναι πολύ συνηθισμένο στην αρχή να είμαστε ενθουσιασμένοι με τη δουλειά μας, μετά να τα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα και σιγά σιγά να εξασθενεί ο ενθουσιασμός μας και να γίνεται βαρεμάρα.

Κάθε φορά όμως που φεύγουμε από μια εταιρεία, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα με τους προϊσταμένους ή το εκάστοτε αφεντικό επειδή ίσως νιώθουν προδομένοι, ενώ οι εβδομάδες μέχρι να φύγετε μπορεί να αποδειχθούν άβολες. Στο σημερινό άρθρο σας παρουσιάζουμε έξι τρόπους ώστε να αποφύγετε να δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα όταν πρόκειται να φύγετε από μια εταιρεία.





1. Περιγράψτε τα επιτεύγματά σας

Πριν φύγετε, συντάξτε μια έκθεση που συνοψίζει τη θετική σας συμβολή στην εταιρεία και στείλτε την στον προϊστάμενό σας την τελευταία ημέρα σας στη δουλειά. Δείχνοντας την συμβολή σας υπάρχει η πιθανότητα να σας κάνουν κάποια αντιπροσφορά για την οποία πρέπει να είστε έτοιμοι, αλλά αν δεν γίνει κάτι τέτοιο μη απογοητευτείτε.

2. Ευχαριστείστε τους όλους

Είναι πάντα μια καλή ιδέα να είστε ευχάριστος ακόμα και όταν πρόκειται να φύγετε και να ευχαριστήσετε τους συνεργάτες σας. Αφήστε μακριά τυχόν εχθρότητες και να είστε γενναιόδωρος Δεν θέλετε άλλωστε να έχετε προηγούμενα από την παλιά δουλειά σας όταν πάτε στην νέα. Πείτε ευχαριστώ και αντίο γιατί όχι μόνο δεν σας κοστίζει τίποτα, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να συναντήσετε κάποιον πρώην συνάδελφο στο μέλλον, οπότε καλύτερα να έχετε θετικό προηγούμενο

3. Προτείνετε κάποιον ως αντικαταστάτη σας

Μερικές φορές, το πιο δύσκολο πράγμα για έναν εργοδότη είναι η αποχώρηση ενός βασικού στελέχους του γραφείου, όταν ήδη έχει λίγα άτομα. Το πρώτο σας μέλημα είναι να γεμίσετε την θέση σας που θα αδειάσει ώστε να μην διαταραχτεί η ομάδα. Αν γνωρίζετε κάποιον ειδικευμένο που θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο σας, προτείνετέ τον. Αν ο εργοδότης εκτιμά το έργο σας, θα λειτουργήσει αναλόγως.

4. Γράψτε μια επίσημη επιστολή παραίτησής

Γράψτε μια επιστολή προς το αφεντικό σας, η οποία να είναι θετική και προσωπική. Περιγράψτε πόσο σας άρεσε στην εταιρεία και πείτε κάποια παραδείγματα από τα πράγματα που μάθατε. Αυτό θα ενισχύσει την επαγγελματική σας φήμη και θα σας δώσει μια ανώτερη χροιά. Ποτέ μα ποτέ μην γράψετε κάτι αρνητικό.

Θυμηθείτε, η επιστολή αυτή θα καθορίσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αναχωρήσετε και κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στο μόνιμο αρχείο σας στην παλιά εταιρεία. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι θα είναι σε αυτό το αρχείο, σε περίπτωση που ένας μελλοντικός εργοδότης καλέσει την παλιά σας εταιρεία για συστάσεις και διαβάσει το αρχείο αυτό.

5. Μείνετε συγκεντρωμένοι και μην τα παρατάτε μέχρι το τέλος

Οι εργοδότες αντιλαμβάνονται ότι ο ενθουσιασμός ενός υπαλλήλου για μια νέα θέση εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως αυτές που έχουν τα παιδιά όταν κλείνει το σχολείο για καλοκαίρι. Μην δείξετε κάτι τέτοιο και δώστε το 100% σας ώστε να μην σας θυμούνται ως έναν τεμπέλη.

6. Τακτοποιείστε τις εκκρεμότητές σας

Τελειώστε όσα περισσότερα έργα μπορείτε και ενημερώστε όλους τους ενδιαφερόμενους για την πορεία αυτών. Αν δεν τελειώσετε κάποιο έργο αφήστε σημειώσεις έτσι ώστε κάποιος που θα συνεχίσει τη δουλειά σας να μπορεί να καταλάβει αμέσως σε ποιο σημείο την αφήσατε.

Ο τρόπος που θα αφήσετε μια εταιρεία λέει πολλά για εσάς. Οπότε είναι πολύ καλύτερο να αποχωρήσετε με το κεφάλι ψηλά, με φινέτσα και ακεραιότητα, παρά με κάποιον άβολο και δυσάρεστο τρόπο.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: