Όταν αναζητάτε μια νέα δουλειά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρασυρθείτε και να μην δείτε τα σημάδια που σας λένε ξεκάθαρα ότι η δουλειά αυτή δεν πρόκειται να είναι και τόσο καλή. Τα σημάδια μπορεί να είναι ευδιάκριτα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και εσείς να μην τα βλέπετε ή ακόμα χειρότερα, να κάνετε ότι δεν τα βλέπετε.
Αν ο μισθός που σας προσφέρουν είναι πολύ υψηλός ή αν ψάχνετε για δουλειά πολύ καιρό, είναι πιο πιθανό να φορέσετε παρωπίδες από μόνοι σας. Όμως, αν δεν θέλετε να ψάχνετε σύντομα για νέα δουλειά θα πρέπει να βγάλετε τις παρωπίδες και να δείτε όλα τα σημάδια που σας λένε ότι πρέπει να απορρίψετε αυτήν την προσφορά εργασίας. Έτσι στο σημερινό μας άρθρο σας τα παρουσιάζουμε ένα προς ένα:
Ο υπεύθυνος της συνέντευξης αργεί: Το να αργήσει λίγα λεπτά δεν είναι και μεγάλο θέμα. Το να αργήσει όμως 15 ή 20 λεπτά αυτό είναι άλλη ιστορία, ιδιαίτερα αν δεν φαίνεται να τον νοιάζει κιόλας. Το να είσαι συνεπής είναι ένδειξη σεβασμού.
Επίσης, το να αναβάλλεται η συνέντευξή σας δεν είναι καλό. Ο υπεύθυνος μπορεί να είναι πολύ κουρασμένος ή ανοργάνωτος και πραγματικά δεν θέλετε να εργαστείτε υπό τέτοιες συνθήκες.
Ο υπεύθυνος της συνέντευξης δεν έχει δει το βιογραφικό σας: Αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιο το γιατί δίνετε την συνέντευξη. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων που δεν κοιτούν τα βιογραφικά δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Ιδανικά, θα πρέπει να κληθείτε σε συνέντευξη επειδή κάποιος διάβασε το βιογραφικό σας ή το online προφίλ σας και ενδιαφέρθηκε για εσάς.. Αν δεν γίνει αυτό, τότε η εταιρεία δεν έχει επενδύσει αρκετά στο να βρει το σωστό άτομο ή θέλουν να προσλάβουν κάποιον απελπισμένα.
Υπάρχει σύγχυση σχετικά με τη θέση: Μερικές φορές μπορεί να κληθείτε για συνέντευξη μέσω κάποιας παραπομπής ή επειδή έχετε πολύ καλό βιογραφικό και ο διευθυντής να προσπαθεί να βρει που ταιριάζετε. Μπορεί όντως να προσληφθείτε, αλλά η δουλειά που θα κάνετε να μην ταιριάζει σε εσάς.
Το να κάνετε μια δουλειά επειδή σας αρέσει η επιχείρηση ή ο διευθυντής δεν είναι αρκετό. Προσπαθήστε να μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα κάνετε και πώς θα αξιολογηθείτε, αλλιώς φύγετε.
Ο υπεύθυνος της συνέντευξης ελέγχει το e-mail του: Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω, είναι από μόνο του πολύ αγενές. Επίσης, αν κάποιος αδιαφορεί για αυτά που λέτε, τότε οι πιθανότητες να προσληφθείτε είναι μηδενικές ούτως ή άλλως.
Το προσωπικό έρχεται και φεύγει τακτικά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σας, ρωτήστε γιατί ο προηγούμενος υπάλληλος παραιτήθηκε, καθώς και το πόσον καιρό κάθισε στην εταιρεία. Επίσης, όταν συναντήσετε άλλους υπαλλήλους, ρωτήστε τους για την πορεία της καριέρας τους.
Εάν έχουν γίνει πολλές πρόσφατες προσλήψεις, τότε να είστε σίγουροι ότι υπάρχει πολύ καλός επιχειρηματικός λόγος, όπως πχ ένα νέο προϊόν ή κάποιος νέος χρηματοδότης. Αλλιώς αυτό είναι σημάδι για πιθανό κακό αφεντικό ή κακή νοοτροπία στην εταιρεία.
Ακούτε αρνητικά σχόλια ή τα διαβάζετε στο διαδίκτυο: Αν ο υπεύθυνος της συνέντευξης επικρίνει το πρόσωπο που θα αντικαταστήσετε, κάποιο μέλος της ομάδας, το αφεντικό ή ακόμη και την εταιρεία, μην το παραβλέψετε. Δεν είναι επαγγελματικό και μπορεί να σημαίνει ότι θα εργάζεστε για κάποιον που δεν σέβεται τους άλλους ή που δεν ικανοποιείται με τίποτα.
Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια που διαβάζετε στο διαδίκτυο. Αν τα αρνητικά σχόλια είναι λίγα τότε δεν πρέπει να ανησυχήσετε, γιατί πάντα θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι. Αν όμως είναι πολλά, και ιδιαίτερα αν έχουν κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο, όπως πχ “πολλές ώρες δουλειάς”, “κακή κουλτούρα” κτλ τότε να έχετε το νου σας.
Όσο και αν θέλετε να αποκτήσετε μια δουλειά, θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοικτά για τα σημάδια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που σας δείχνουν ότι δεν είναι καλή μια θέση.
Καλή σας επιτυχία!
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: