Όταν δεν έχετε κάνει κάτι για πολύ καιρό, μπορεί να είναι δύσκολο να το ξαναρχίσετε. Αυτό είναι πολύ σωστό, ειδικά με την εύρεση εργασίας, δεδομένου ότι οι μέθοδοι και οι κανόνες έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία πέντε έτη. Σας παρουσιάζουμε τις πέντε εξελίξεις που πρέπει να περιμένετε στην εποχή μας:
1. Η τεχνολογία κυριαρχεί: Οι υπολογιστές επέτρεψαν στους εργοδότες να έχουν αυτοματοποιημένα συστήματα αιτήσεων για δουλειά και να συστηματοποιήσουν τον τρόπο που να συλλέγουν στοιχεία για τους ανθρώπους. Με αυτά τα δεδομένα, οι νέοι είναι μια φθηνότερη πηγή εργατικού δυναμικού. Δεδομένου ότι η σχέση μεταξύ ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας και ενός εργοδότη είναι μια συναλλαγή, η αντιστοίχηση κάποιου που θέλει να προσλάβει κάποιον και κάποιου που επιθυμεί να δουλέψει γίνεται ολοένα και περισσότερο μέσω της τεχνολογίας.
2. Υπάρχουν πια “λέξεις – κλειδιά”: Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες δεν στηρίζονται μόνο σε μια βάση δεδομένων, αλλά και στις λεγόμενες “λέξεις – κλειδιά”. Με αυτή την έννοια, είναι σαν να πηγαίνετε στην τράπεζα για να πάρετε λεφτά. Μπορείτε να πάρετε τα λεφτά σας από έναν χαμογελαστό υπάλληλο, αλλά κυρίως θα τα πάρετε από αυτόματες ταμειακές μηχανές. Όπως η προσωπική επαφή έχει εκλείψει από τις τράπεζες, έτσι έχει εκλείψει και στην αναζήτηση εργασίας.
3. Το λιγότερο είναι καλύτερο: Το βιογραφικό σας, δεν είναι πλέον σαν να γράφετε την ιστορία της ζωής σας. Το βιογραφικό σας ή το ρεζουμέ σας δεν πρέπει να είναι περισσότερο από δύο σελίδες. Να θυμάστε ότι όταν κάνετε αίτηση για μια δουλειά διαδικτυακά, υποβάλλετε τα στοιχεία σας σε μια βάση δεδομένων, όπου ένας υπολογιστής μπορεί να βρίσκει τα βιογραφικά σας με βάση τις λέξεις – κλειδιά που ψάχνει ένας εργοδότης. Ως εκ τούτου, όσοι αναζητούν εργασία πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι λέξεις – κλειδιά που σχετίζονται περισσότερο με την δουλειά που επιθυμούν.
4. Ξεχάστε την εποικοδομητική κριτική: Δεδομένου ότι το ανθρώπινο στοιχείο αντικαθίσταται από την τεχνολογία, υπάρχει πολύ λιγότερη δυνατότητα για εποικοδομητική κριτική από τους εργοδότες μετά από μια αίτηση για δουλειά ή ακόμη και από μια συνέντευξη. Αυτό μπορεί να αποδεχθεί ως το πιο δύσκολο πράγμα για όσους αναζητούν εργασία. Είναι πολύ άβολο να περνάτε από την όλη διαδικασία της αίτησης για μια θέση, και η αίτησή σας να ρίχνεται στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες σχέσεις όταν απορρίπτεται κάποιος για μια θέση εργασίας. Άρα είναι δύσκολο να εκτιμήσετε πόσο καλά διεκπεραιώνετε την όλη διαδικασία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας, κάνοντάς το πιο δύσκολο για εσάς να τα πάτε καλά σε μελλοντικές αιτήσεις.
5. Είναι ένα παιχνίδι “ταιριάσματος”: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την παρακολούθηση της προόδου σας όταν αναζητάτε εργασία είναι να είστε πολύ συγκεκριμένος ως προς το τι θέλετε να κάνετε. Μην ασχοληθείτε με πολλά πράγματα. Σκεφτείτε την διαδικασία πρόσληψης σαν ένα πλέγμα, στο οποίο οι εταιρείες βλέπουν τους υποψήφιους σύμφωνα με τους ρόλους και τις λειτουργίες τους. Εσείς πού θα ταιριάζατε καλύτερα; Εστιάζοντας σε έναν συγκεκριμένο τομέα της αγοράς, αυξάνετε τις πιθανότητες να δουλέψετε σε αυτόν.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: