Πολύς κόσμος έχει προσληφθεί σε κάποια δουλειά από το LinkedIn και περίπου το 89% των εργοδοτών λένε ότι έχουν προσλάβει κάποιον μέσω αυτού. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε πέντε πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν το επαγγελματικό προφίλ σας στο LinkedIn.
1. Το να μην εκμεταλλεύεστε πλήρως τον εργασιακό σας τίτλο – επικεφαλίδα (headline)
Αρχικά κοιτάξτε στο προφίλ σας κάτω από το όνομά σας τον τίτλο που φαίνεται. Αν αναφέρει μόνο την τωρινή σας εργασία, αλλάξτε τον αμέσως!
Το LinkedIn δέχεται μέχρι 120 χαρακτήρες στους τίτλους του. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χώρο για να απευθυνθείτε στο κοινό σας, είτε είναι εργοδότες, συνάδελφοι ή πιθανοί πελάτες. Παράδειγμα:
12 χρόνια εμπειρία ως διευθυντής στην ………. εταιρεία
Ιδρυτής της ………. εταιρείας
Αυτόν τον καιρό σε αναζήτηση εταιρείας που να ασχολείται με πωλήσεις στον τάδε κλάδο (πολύ καλύτερο από το να γράψετε “άνεργος”)
2. Το να επαναλαμβάνετε το βιογραφικό σας στο κομμάτι της περίληψης (Summary)
Αν και το να πάρετε ιδέες από το βιογραφικό σας για να γεμίσετε το κομμάτι της περίληψης είναι εύκολο, δεν είναι αποτελεσματικό. Ένα καλό βιογραφικό πρέπει να απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη θέση, ενώ το LinkedIn έχει πολύ πιο ευρύ κοινό. Ένεκα τούτου είναι πολύ καλύτερο να μοιράζεστε τις αξίες σας και την ιστορία σας μέσω της περίληψης. Παράδειγμα:
“Πιστεύω ότι το να εμπνέει κάποιος την έννοια της “αποστολής” σε μια ομάδα, το να καταστρώνει προγράμματα με δυνατότητα κλιμάκωσης και το να χρησιμοποιεί τεχνικές μάρκετινγκ είναι το κλειδί της επιτυχίας στον …………. κλάδο. Ξεκίνησα να δουλεύω στον κλάδο πριν από 20 χρόνια ως ταμίας και έγινα διευθυντής στο ………… κατάστημα, έχοντας ζήσει τον κλάδο σε όλο του το φάσμα”
3. Το να μην έχετε συστάσεις
Οι συστάσεις είναι καθοριστικής σημασίας για να έχετε κύρος στο LinkedIn. Λίγες προτάσεις που να σας πλέκουν το εγκώμιο από ένα πρώην αφεντικό ή από κάποιον συνάδελφο μπορούν να είναι πιο χρήσιμες από πολλές παραγράφους όπου εξυμνείται τον εαυτό σας. Αυτό είναι ένα τυπικό μήνυμα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν θέλετε να ζητήσετε από κάποιον συστάσεις.
Γεια σου/σας …………..
Ελπίζω να είναι όλα καλά! Είχα χαρεί πολύ που δουλέψαμε μαζί στην ………. εταιρεία και θα ήμουν ευγνώμων για μια μικρή σύσταση στο LinkedIn. Αν μπορείς/τε να τονίσετε τις ικανότητες μου στο ……………. και στο …………….. θα ήταν μεγάλη βοήθεια. Μόνο λίγες προτάσεις αρκούν.
Ήταν μεγάλη χαρά το να δουλέψουμε μαζί και ξέρω ότι μια σύσταση θα βελτιώσει σημαντικά το προφίλ μου εξαιτίας αυτού. Ευχαριστώ προκαταβολικά, ελπίζω να τα πούμε σύντομα
(Το όνομά σας)
4. Το να συμπεριλάβετε άσχετες δεξιότητες και επιτεύγματα
Εάν θέλετε να εργαστείτε ως διευθυντής του τμήματος προσωπικού αλλά τα επιτεύγματα σας και οι δεξιότητες σας είναι αυτές που είχατε ως βοηθός διευθυντή, τότε αυτό θα επηρεάσει το πόσο συχνά θα εμφανίζεται το προφίλ στις αναζητήσεις που κάνουν οι εργοδότες για υποψήφιους διευθυντές προσωπικού. Κάντε τις δεξιότητες σας να εναρμονίζονται με τη θέση που θέλετε να έχετε.
– Κάντε μια έρευνα στο LinkedIn για άτομα που έχουν τη θέση που θέλετε να πάρετε. Κοιτάξτε τα προφίλ αυτών που εμφανίζονται πρώτοι και δείτε τι δεξιότητες έχουν αναγράψει
– Σημειώστε ποιες από τις δεξιότητες που αναφέρονται συχνά έχετε
– Προσθέστε τις στο προφίλ σας
Συμβουλή: Το να συμπεριλάβετε τις δεξιότητες των ανθρώπων στο δίκτυό σας, είναι ο γρηγορότερος τρόπος να συμπεριλάβουν και τις δικές σας δεξιότητες
5. Το να μην συμπεριλάβετε προσωπικά στοιχεία
Είναι εκπληκτικό το πόσο μια φαινομενικά ασήμαντη λεπτομέρεια από την προσωπική ζωή ενός ατόμου μπορεί να καταλήξει σε μια συνέντευξη. Η οικειότητα είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Αν κάποιος νιώσει ότι σας ξέρει ή ότι έχετε ένα κοινό ενδιαφέρον, είναι πολύ πιο πιθανό να αποζητήσουν την επαφή με εσάς.
Αυτά είναι κάποια πράγματα που μπορείτε να γράψετε ή να κάνετε στο LinkedIn για να δώσετε μια προσωπική νότα:
-Εμπειρία ως εθελοντής (αποφύγετε να αναφέρεται οτιδήποτε έχει να κάνει με θρησκεία ή πολιτική)
-Προσωπικά ενδιαφέροντα
-Να εγγραφείτε σε μη επαγγελματικές ομάδες συζήτησης
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: