5 Δεξιότητες που δεν μάθατε στο πανεπιστήμιο

Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο και αποκτώντας το πτυχίο σας, έχετε αποκτήσει τεράστιες ποσότητες γνώσης, αλλά είστε πραγματικά προετοιμασμένοι για τον επαγγελματικό κόσμο;

Δυστυχώς, στο πανεπιστήμιο δεν θα μάθετε πως να δουλεύετε με “δύσκολα” αφεντικά, πως να παίρνετε προαγωγή και πως να ελίσσεστε στον εργασιακό σας χώρο. Ο πραγματικός κόσμος είναι γεμάτος από εκπλήξεις τις οποίες ίσως να μην αντιληφθείτε μέχρις ότου είναι αργά.

Παραθέτουμε για το λόγο αυτό ορισμένες δεξιότητες τις οποίες οι καθηγητές σας δεν μπορούν να σας διδάξουν και τον τρόπο να τις αποκτήσετε πριν την πρώτη σας μέρα στη δουλειά.





1. Εργασία με άλλους ανθρώπους

Μπορεί να είχατε συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εργασίες και να έχετε συναντήσει αρκετές διαφορετικές προσωπικότητες κατά τη διαδικασία αυτή, αλλά σίγουρα δεν έχετε έρθει σε επαφή με όλους τους τύπους χαρακτήρα που υπάρχουν εκεί έξω.

Θα πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε τις κοινωνικές πτυχές ενός εργασιακού περιβάλλοντος και τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων που το αποτελούν. Δεν θα συναναστρέφεστε μόνο με ομότιμα άτομα πλέον, επομένως θα πρέπει να καταλαβαίνετε πως λειτουργούν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και υπόβαθρων.

2. Ανταγωνισμός

Ίσως θεωρείτε ότι έχετε ήδη αντιμετωπίσει αρκετά σκληρό ανταγωνισμό στα φοιτητικά σας χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι στην εργασία ο ανταγωνισμός περνάει σε άλλο επίπεδο. Όταν κρίνονται χρήματα και καριέρες, τα πράγματα μπορεί να φτάσουν σε οριακά σημεία. Να είστε προετοιμασμένοι για άτομα που ανταγωνίζονται και “πιέζουν” όπως δεν έχετε φανταστεί. Και να είστε έτοιμοι να ανταγωνιστείτε μαζί τους!

3. Υπευθυνότητα

Δυστυχώς, τα “χαλαρά” ωράρια των σχολών δεν ισχύουν στην περίπτωση μια τυπικής δουλειάς. Επομένως, θα πρέπει να είστε τυπικοί σε καθημερινή βάση, καθώς το να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω θα αποτελεί σημαντική “παράβαση”. Οι νέες σας όμως ευθύνες δεν σταματούν εκεί. Θα είστε υπέυθυνοι για έργα, συναντήσεις, e-mails, πελάτες κτλ. Σε περίπτωση αποτυχίας, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά όσο ένας κακός βαθμός. Η δουλειά σας έχει αντίκτυπο στη δουλειά άλλων και φυσικά στην ίδια την εταιρεία.

4. Παρουσίαση

Πιθανότατα έχετε παρουσιάσει κάποια εργασία σας μπροστά από συμφοιτητές σας, αλλά το να μάθετε να παρουσιάζετε με αποτελεσματικότητα μπροστά από το αφεντικό σας ή κάποιον πελάτη, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρέπει να μάθετε πως να “πουλάτε” μια ιδέα, όχι απλά να την επεξηγείτε. Και παράλληλα, θα πρέπει να διαχειριστείτε “σκληρές” ερωτήσεις, πιθανές διακοπές, αλλά και αντίθετες απόψεις.

5. Κριτική

Αν πήρατε έναν σχετικά “καλό” βαθμό σε κάποια εργασία της σχολής σας, ίσως είσαστε ικανοποιημένος, ιδιαίτερα αν ο καθηγητής είναι αυστηρός. Δυστυχώς, στον επαγγελματικό κόσμο, μια “καλή” απόδοση πολλές φορές δεν είναι αρκετή. Θα χρειαστεί να ακούσετε την κριτική και τα σχόλια που θα σας δωθούν, να κατανοήσετε πραγματικά τι σημαίνουν και να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια την επόμενη φορά. Αντίθετα, αν έχετε κάνει πραγματικά καταπληκτική δουλειά σε κάποιο έργο, ίσως να μη λάβετε την ανάλογη αναγνώριση που θα περιμένατε. Και στις δυο περιπτώσεις, θα πρέπει να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα.

Η εργασιακή εμπειρία μπορεί να διαφέρει ριζικά από ότι είχατε συναντήσει μέχρι στιγμής στον πανεπιστημιακό χώρο. Προσπαθείστε να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να ανταπεξέλθετε σε όλες τις καταστάσεις!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: