Το να είσαι νέος σε μια δουλειά έχει τα προνόμιά του όπως πχ ότι κανείς δεν θα σας παρατηρήσει αν βγείτε ατημέλητοι από το μπάνιο αλλά αυτό σημαίνει ότι θα είστε συχνά μόνοι. Στην καλύτερη περίπτωση, οι νέοι συνάδελφοί σας στο γραφείο θα σας καλωσορίσουν στην ομάδα τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, η οικοδόμηση σχέσεων στο χώρο εργασίας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.
Αν θέλετε να χτίσετε σχέσεις στο γραφείο σας σαν να ήσαστε φίλοι με τους συναδέλφους σας από καιρό ή αν απλά είστε ντροπαλοί και θέλετε να κάνετε νέους φίλους, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να σπάσετε τον πάγο με τους συναδέλφους σας.
Βήμα 1 : Ξεκινήστε φιλίες με το σωστό τρόπο
Το κλειδί για να ξεκινήσετε μια συνομιλία με τον οποιονδήποτε είναι να ρωτάτε ανοιχτές ερωτήσεις για αυτόν. Ρωτήστε την νέα σας συνάδελφο από που πήρε την υπέροχη φούστα της, πώς πέρασε το Σαββατοκύριακο της ή πού τραβήχτηκε η φωτογραφία που είναι πάνω στο δωμάτιό της. Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για τα χόμπι της και την οικογενειακή ζωή της και προσπαθήστε να θυμηθείτε μερικές λεπτομέρειες στις μελλοντικές σας συνομιλίες.
Το κλειδί εδώ σύμφωνα με το βιβλίο του Dale Carnegie ”Πώς να κάνετε φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους” είναι το εξής: Μπορείτε να κάνετε περισσότερους φίλους σε δυο μήνες δείχνοντας ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους από ό, τι μπορείτε να κάνετε μέσα σε δύο χρόνια προσπαθώντας να κάνετε τους άλλους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για σας”.
Βήμα 2 : Να είστε κάποιος με τον οποίο και εσείς θα θέλατε να είστε φίλοι
Ο καθένας θα σας εκτιμά αν δεν παίρνετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά, αν είστε αστείοι χωρίς να είστε αγενείς οι κακοί και αν συμπεριφέρεστε σαν ένα πραγματικά ωραίο άτομο. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε τίποτα φαντασμαγορικό, αλλά την επόμενη φορά που αισθάνεστε γκρινιάρης γιατί κοιμηθήκατε πολύ ή γιατί σας χύθηκε ο καφές, αναρωτηθείτε: “Θα ήθελα να κάνω παρέα με εμένα αυτήν την στιγμή;” Αν η απάντηση είναι όχι, μάλλον και οι συνάδελφοί σας αισθάνονται το ίδιο.
Βήμα 3 : Πάρτε πρωτοβουλία
Μόλις έχετε γνωριστεί με τους συνάδελφούς σας στο γραφείο μην φοβηθείτε να ενισχύσετε τις σχέσεις σας περαιτέρω. Μπορείτε να τους καλέσετε ένα βράδυ έξω για φαγητό ή για ένα ποτό. Οι λέσχες βιβλίου στην δουλειά (αν υπάρχουν) είναι πολύ καλός τρόπος να συσφίξετε τις σχέσεις σας γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό να συζητάτε για νέες ταινίες, βιβλία, μουσική κτλ.
Εάν έχετε άγχος για το πώς θα κάνετε τους συναδέλφους σας φίλους και στην κανονική ζωή, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πιο λεπτή προσέγγιση. Την επόμενη φορά που κάποιος ή κάποια από τους συναδέλφους σας αναφέρει ότι θέλει να δει μια νέα ταινία ή να πάει για ψώνια μετά τη δουλειά, προτείνετε να πάτε μαζί. Αν η πρότασή σας γίνει δεκτή, κανονίστε ώρα και μέρος και ξέρετε ότι έχετε κάνει ένα βήμα για να αποκτήσετε έναν νέο φίλο.
Βήμα 4 : Να θυμάστε, είναι απλά μια δουλειά
Αν έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και δεν έχετε βρει παρ’ όλ’ αυτά νέους φίλους μην απελπίζεστε. Μερικές φορές, το να βρείτε φίλους στη δουλειά μπορεί να είναι δύσκολο και ας έχετε κάνει όλες τις προσπάθειες που μπορούσατε. Μπορεί να χρειάζεται και άλλο χρόνο, οι συνάδελφοί σας να έχουν κάνει μια κλίκα, να είναι κοινωνικά αδέξιοι, ή απλά να είναι πάρα πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν με νέες φιλίες.
Να θυμάστε ότι είναι πολύ καλό να έχετε έναν καλό φίλο στη δουλειά αλλά αυτό που πραγματικά μετράει είναι να είστε σε θέση να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας και να προαχθείτε στη δουλειά σας. Κάντε τη δουλειά σας την ώρα της δουλειάς και στη συνέχεια περάστε τον ελεύθερο χρόνο σας κάνοντας άλλα πράγματα που σας αρέσουν με τους φίλους σας. Χρησιμοποιήστε την ώρα του μεσημεριανού σας για να αθληθείτε, ή για να πάτε μια βόλτα μόνοι σας και να ξεσκάσετε.
Το πιο σημαντικό είναι να έχετε πάντα χαμόγελο στο πρόσωπό σας και να μην απελπίζεστε, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας παρουσιαστεί ένα κοινό ενδιαφέρον ή μια καινούρια φιλία.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: