4 τρόποι να ανακαλύψετε την κουλτούρα μιας εταιρείας κατά τη συνέντευξη

Όταν ψάχνετε για μια νέα θέση εργασίας, δεν θέλετε απλά μια καλή θέση, θέλετε να ταιριάζετε και με την κουλτούρα της εταιρείας. Σίγουρα θα κάνετε καλά τη δουλειά σας οπουδήποτε, αλλά αν ο χώρος εργασίας σας σας προδιαθέτει θετικά, τότε θα είστε ευτυχισμένος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς όμως, δεν μπορείτε απλά να ρωτήσετε “Μπορείτε να μου πείτε για την κουλτούρα της εταιρείας;”. Ο λόγος είναι απλός: Όπως και εσείς δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό στην συνέντευξη, έτσι και ο εργοδότης θα κάνει το ίδιο και θα σας δώσει μια μάλλον προκατασκευασμένη απάντηση, η οποία δεν θα σας βοηθήσει πολύ.

Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε για αρχή τις τέσσερις ερωτήσεις που σας παραθέτουμε:





1. “Μπορείτε να μου πείτε τις πιο πολυάσχολες περιόδους του έτους;”

Αυτό είναι μια συγκεκαλυμμένη ερώτηση σχετικά με την κυκλική φύση της εργασίας, αλλά αυτό που σας αποκαλύπτει πραγματικά είναι το πώς μοιάζουν οι ώρες εργασίας: Υπάρχουν άτομα που λένε ότι ο Δεκέμβριος είναι γεμάτος λόγω του κλεισίματος των λογιστικών βιβλίων ή σας απαντούν με μια ερώτηση του στυλ “Και πότε δεν είμαστε πολυάσχολοι;”

Το ερώτημα αυτό εκτός από το πόσο φόρτο δουλειάς πρέπει να περιμένετε, μπορεί να σας δώσει ενδείξεις για την υποστήριξη και τη συνεργασία μεταξύ της ομάδας. Απαντάει ο καθένας για τον εαυτό του πχ “Συνήθως πνίγομαι στη δουλειά τον…” ή απαντάνε ως ομάδα πχ “Το τμήμα μάρκετινγκ συνήθως δουλεύει πιο πολύ…”;

2. “Πόσο συχνά συναντιέται το προσωπικό;”

Αυτή ερωτήσεις μοιάζουν ως αθώες ερωτήσεις σχετικά με την ρουτίνα στο γραφείο, αλλά μπορούν να σας πουν πολλά για το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των συναδέλφων. Εάν η απάντηση είναι, “Συναντιόμαστε όλοι ξεχωριστά κάθε βδομάδα με τον επόπτη”, αυτό σημαίνει ότι θα είστε μάλλον απομονωμένοι, με εξαίρεση την αλληλεπίδραση με τον διευθυντή σας. Οι απαντήσεις θα σας αποκαλύψουν το πόσο συχνά μπορεί να εργάζεστε μόνοι σας και όχι ως μέλος μιας ομάδας.

Επίσης, δώστε προσοχή στις απαντήσεις όπως «ad hoc» ή «όποτε χρειάζεται», που σημαίνει είτε ότι δεν θα δουλεύετε ως ομάδα και θα λειτουργείτε σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα ή ότι θα πρέπει να περιμένετε ερωτήσεις και προτάσεις κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στο γραφείο σας.

3. “Έχετε κάποιες προτάσεις για το πού θα μπορούσα να πάρω το μεσημεριανό γεύμα;”

Εντάξει, αυτό δεν είναι μια ερώτηση για την επίσημη συνέντευξη και καλύτερα να την κάνετε στη ρεσεψιόν καθώς βγαίνετε. Τώρα, αν συνέντευξή σας περιλαμβάνει ένα γεύμα, μπορείτε να ρωτήσετε, “Τρώτε εδώ τακτικά; Σε ποια άλλα εστιατόρια συχνάζει η ομάδα;”

Στη συνέχεια, ακούστε προσεκτικά. Πηγαίνουν όλοι μαζί σε ένα μαγαζί και τρώνε μαζί καθώς μιλούν ή μήπως ο καθένας φέρνει φαγητό από το σπίτι και τρώει στο γραφείο του; Φροντίστε να μάθετε κάποια στοιχεία σχετικά με τους κανόνες και τις συνήθειες της ομάδας, από αυτά που δεν περιγράφονται στην αγγελία ή κάπου αλλού, όπως για παράδειγμα αν πηγαίνουν όλοι σε ένα συγκεκριμένο βιολογικό/χορτοφαγικό εστιατόριο, για να καταλάβετε πόσο καλά ταιριάζετε με τους υπόλοιπους.

4. “Υπάρχουν οικογενειακές φωτογραφίες στο γραφείο;”

Αυτό είναι καλύτερα να το σκεφτείτε και να το ψάξετε μόνοι σας, παρά να το ρωτήσετε ευθέως. Η ύπαρξη προσωπικών αντικειμένων είναι συνήθως ευθέως ανάλογη με την επισημότητα του γραφείου: Εάν υπάρχουν φωτογραφίες των παιδιών των εργαζομένων στα γραφεία τους, είναι πιο οικείο το περιβάλλον εργασίας. Αν πάλι δεν υπάρχουν φωτογραφίες τότε είναι μάλλον πιο αυστηρό.

Μπορείτε να ψάξετε και για άλλα σημάδια, επίσης. Για παράδειγμα: Στο δωμάτιο του διαλείμματος ο πίνακας έχει το σκορ στο πινγκ – πονγκ της περασμένης Παρασκευής ή τις προθεσμίες της ομάδας για τον μήνα; Αυτές οι οπτικές ενδείξεις μπορεί να σας δώσουν μια καλύτερη αίσθηση για το πόσο επίσημο είναι το κλίμα που επικρατεί.

Να θυμάστε, ότι σε μια συνέντευξη, δεν αποφασίζει μόνο η εταιρεία αν είστε ο κατάλληλος αλλά και εσείς αποφασίζετε αν η κουλτούρα της εταιρείας είναι κατάλληλη για εσάς. Κρατήστε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά, και δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες που θα σας αποκαλύψουν αν θέλετε ή όχι να δουλέψετε για την εκάστοτε εταιρεία.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: