Κάθε νέος επαγγελματίας θα ήθελε να ξεχωρίσει στη δουλειά του για τις ικανότητές του και την εργατικότητά του, όμως αυτό γίνεται σπάνια από την αρχή. Συνήθως, βρίσκεται στην άβολη θέση του νεότερου και του πιο άπειρου στο γραφείο.
Αν και η ηλικία και η εμπειρία δεν αλλάζουν εν μια νυκτί, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ανακτήσετε γρήγορα επαγγελματικό έδαφος και να κάνετε την ηλικία σας να φαίνεται ακόμα και σαν πλεονέκτημα. Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικούς κανόνες για να έχετε ένα καλό ξεκίνημα, όντας ο νεότερος εργαζόμενος στο γραφείο.
Αποδεχτείτε τον ρόλο σας
Όταν ξεκινήσετε στην δουλειά θα θέλετε να αποδείξετε πόσο ικανοί και εργατικοί είστε αλλά να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να γίνουν όλα με τη μία. Στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε κιόλας. Το να προσφέρετε νέες ιδέες και να είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε νέες ευθύνες είναι καλό, αλλά πρέπει να προσέξετε να μην δώσετε στους πιο έμπειρους συναδέλφους σας την εικόνα του ξερόλα.
Παρομοίως, σιγουρευτείτε ότι σέβεστε τους συναδέλφους σας, τα αφεντικά σας αλλά και τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα. Ξεκινήστε με ερωτήσεις σχετικά με το πώς λειτουργούν τα πράγματα μέσα στο γραφείο και μεταξύ των τμημάτων.
Ενδιαφερθείτε για την εικόνα που δίνετε
Πολλοί άνθρωποι όταν ξεκινούν την πρώτη τους δουλειά νομίζουν ότι μπορούν να πηγαίνουν σε αυτήν με τα ρούχα που φορούσαν και όταν έκαναν την πρακτική τους άσκηση. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και υπάρχει ο κίνδυνος να σας επιπλήξει διακριτικά κάποιος ανώτερός σας. Μπορεί να μην σας πειράζει ιδιαίτερα αν τα ρούχα σας είναι καθημερινά, αλλά σε έναν πελάτη ή στους άλλους στο γραφείο, θα φανεί αντιεπαγγελματικό και δείγμα απειρίας.
Ομοίως, θα πρέπει να προσέχετε τι λέτε και πώς το λέτε, τόσο στην δια ζώσης όσο και στην ηλεκτρονική σας επικοινωνία. Παρατηρήστε πώς οι άλλοι μέσα στο γραφείο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, τι ύφος χρησιμοποιούν στα e-mail τους και στις συνεδριάσεις και πράξτε ανάλογα. Όσο περισσότερο μιλάτε και εκφράζεστε όπως και οι πιο έμπειροι συνάδελφοι σας, τόσο περισσότερο θα αρχίσουν να σας βλέπουν και εκείνοι ως έμπειρο.
Δώστε έμφαση στα δυνατά σας σημεία, χωρίς να υπερβάλλετε
Να θυμάστε ότι υπάρχουν και πλεονεκτήματα όταν είστε ο νεότερος στο γραφείο. Οι νέοι συνήθως έχουν γνώσεις σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα που οι παλαιότεροι συνάδελφοι αγνοούν. Επίσης, οι νέοι υπάλληλοι ξεχωρίζουν για τη φιλοδοξία τους, τον ενθουσιασμό τους και το πάθος τους, πράγματα που είναι πολύ θετικά για την δουλειά.
Ωστόσο, μην παρασύρεστε από τα χαρακτηριστικά της γενιάς σας. Για παράδειγμα, ενώ είναι καλό να έχετε αυτοπεποίθηση, όταν έχετε υπερβολικά πολλή αυτοπεποίθηση μπορεί να συναντήσετε δυσκολία όταν σας ασκείται κριτική. Αν αναγνωρίσετε αυτό το χαρακτηριστικό τόσο ως πλεονέκτημα αλλά και ως αδυναμία θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα τον εαυτό σας. Να χρησιμοποιήσετε όλα τα δυνατά σας χαρακτηριστικά προς όφελος σας, αλλά πάντα να προσέχετε τι εικόνα δίνετε στο γραφείο, όπως αναφέρετε και παραπάνω στο άρθρο.
Εν κατακλείδι, για να καταφέρετε ως νέοι υπάλληλοι να ξεχωρίσετε, αρκούν λίγες αλλά σωστές κινήσεις. Αν όμως γίνουν αυτές οι κινήσεις, τότε μέσα σε λίγο χρόνο από άπειρος θα είστε ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: