3 συμβουλές για αυξημένη παραγωγικότητα

Αν νιώθετε ότι μένετε πίσω σε δουλειές, ότι δεν προλαβαίνετε τις προθεσμίες σας και ότι γενικά δεν αποδίδετε στο 100% σας, τότε θα πρέπει να ελέγξετε καλύτερα τον χρόνο σας. Στο σημερινό μας άρθρο σας παρουσιάζουμε τρεις συμβουλές για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και να μην μένετε πια πίσω σε δουλειές, αλλά να προλαβαίνετε όλους τους στόχους σας!





1. Χρησιμοποιήστε μια λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να θυμούνται τα πράγματα που έχουν να κάνουν στη δουλειά, στο σπίτι ή για το αυτοκίνητό τους, όμως αυτό είναι συνήθως λάθος και καταλήγουν να τα κάνουν όλα τελευταία στιγμή. Για να το αλλάξετε αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λίστα με όλα τα πράγματα που έχετε να κάνετε. Η λίστα μπορεί να είναι γραπτή ή σε κάποια εφαρμογή στο κινητό σας, ή στον υπολογιστή σας. Οπουδήποτε είναι καλά, αρκεί να μπορείτε να την δείτε εύκολα και γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά αυτά που πρέπει να βάλετε μέσα στη λίστα, είναι πιθανό στην αρχή να βάλετε πάρα πολλά και να μην τα προλαβαίνετε. Θα πρέπει να βρείτε εσείς το σύστημα που δουλεύει καλύτερα για εσάς και να καταλήξετε να βάζετε δύο ή τρεις σημαντικές δουλειές κάθε μέρα και άλλες τόσες πιο μικρές. Έτσι θα μπορέσετε να ξέρετε εκ των προτέρων ότι θα κάνετε τις δουλειές σας και θα μπορέσετε να προγραμματίζετε τις δουλειές που θέλετε να κάνετε αρκετό καιρό μετά. Αυτό θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε και ποιες δουλειές μπορείτε να αναλάβετε κάθε φορά, χωρίς να βγαίνετε εκτός χρονοδιαγράμματος.

Γενικά, δεν αρκεί μόνο να κάνετε μια λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε. Πρέπει να βρείτε το σύστημα που δουλεύει για εσάς. Το πόσες δουλειές θα βάλετε μέσα ή το πού θα κρατάτε τη λίστα σας δεν έχει σημασία. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να γράφουν σε βιβλίο, κάποιοι προτιμούν να έχουν ήρεμες εφαρμογές που τους υπενθυμίζουν τι έχουν να κάνουν ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν άλλες εφαρμογές, όπου οι ειδοποιήσεις τους είναι πραγματικά φασαριόζικες! Η επιλογή είναι δική σας.

2. Να ξέρετε ποιες ώρες μέσα στη μέρα είστε λιγότερο παραγωγικοί

Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα παραγωγικότητας προτείνουν να δουλεύετε τις ώρες που είστε πιο παραγωγικοί. Πώς όμως θα ξέρετε ποιες είναι αυτές οι ώρες; Θα πρέπει να δείτε από τον εαυτό σας ποιά ωράρια λειτουργούν για εσάς. Κάποιοι άνθρωποι ξεκινάνε δυναμικά το πρωί, κάνουν “κοιλιά” το μεσημέρι και το απόγευμα είναι ξανά μάχιμοι, ενώ κάποιοι άλλοι είναι πολύ παραγωγικοί μόνο μέχρι νωρίς το απόγευμα. Κάποιοι άλλοι δε, είναι παραγωγικοί το βράδυ.

Είναι μεγάλο λάθος να αναβάλλετε τις δουλειές σας καθότι ναι μεν έχετε χρόνο, όμως ο χρόνος που είστε παραγωγικοί ενδεχομένως να στερεύει καθώς τελειώνει η μέρα. Αν θέλετε να βρείτε τις ώρες που είστε παραγωγικοί, καταγράψτε για τις επόμενες πέντε ή έξι εβδομάδες πότε νιώθετε λιγότερο πρόθυμοι να κάνετε έστω και ελάχιστη δουλειά.
Τις ώρες αυτές θα ξέρετε εκ των προτέρων ότι δεν μπορείτε να κάνετε δουλειά οπότε καλύτερα να τις αφαιρέσετε από τις ώρες εργασίας που έχετε μέσα στη μέρα.

3. Ελέγξτε τις ώρες που κοιμάστε

Ακόμα και αν συνηθίσετε να κάνετε μια λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε, είναι μεγάλο λάθος να μην αλλάξετε τις ώρες που κοιμάστε. Ο περισσότερος κόσμος πηγαίνει σχετικά αργά για ύπνο και ξυπνάει πρωί, νιώθοντας κουρασμένος όλη την ημέρα. Αν ξεκινήσετε να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα (πχ στις 22:00) ώστε να μπορείτε να ξυπνήσετε πολύ πρωί και να δουλέψετε θα δείτε μεγάλη διαφορά. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ παραγωγικοί το πρωί και όχι το βράδυ οπότε καλό θα ήταν να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμά σας κατάλληλα.

Μην φοβηθείτε το γεγονός ότι θα “χάσετε” χρόνο με τον ύπνο, καθότι αν κοιμηθείτε επαρκώς θα έχετε ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα και θα είστε περισσότερο χρόνο παραγωγικοί. Επίσης, αν αισθανθείτε κόπωση, μπορείτε άνετα να κάνετε ένα διάλειμμα για ύπνο (πχ μισή ώρα) και να συνεχίσετε. Αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά στην παραγωγικότητά σας

Γενικά, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι αν και είναι λίγα τα πράγματα που πρέπει να αλλάξετε, είναι πολύ βασικά και πρέπει να επιμείνετε σε αυτά, καθώς αλληλεπιδρούν. Η λίστα με τις δουλειές σας δεν έχει νόημα αν είστε κουρασμένοι για να τις κάνετε και αν είστε ξεκούραστοι και δεν έχετε λίστα πάλι δεν έχει νόημα! Αλλά αν ακολουθήσετε πιστά τις παραπάνω συμβουλές θα δείτε ότι ο χρόνος θα γίνει φίλος σας και όχι εχθρός σας!


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: