Όσο και αν δεν μας αρέσει, η αλήθεια είναι ότι οι εργοδότες έχουν δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες βιογραφικά τα οποία πρέπει να διαβάζουν κάθε μέρα. Έτσι, σε μια προσπάθεια να ελαττώσουν τον φόρτο εργασίας τους, θα κοιτάξουν να ξεφορτωθούν όσα δεν τους κάνουν.
Έτσι λοιπόν, ρωτήσαμε μερικούς εργοδότες, ώστε να μας πουν τους λόγους για τους οποίους ένα βιογραφικό μπορεί να καταλήξει στα σκουπίδια. Οι λόγοι ήταν κυρίως τρεις:
1. Δεν πληροίτε τις βασικές απαιτήσεις
Πρώτον και κύριον, ελέγξτε προσεκτικά τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην περιγραφή εργασίας και επιβεβαιώσετε ότι έχετε τις δεξιότητες και την εμπειρία που ζητείται. Αυτός είναι ένας σημαντικότατος λόγος για να καταλήξει το βιογραφικό σας στον κάλαθο των αχρήστων.
Μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητο, αλλά τα άτομα που αναζητούν εργασία κάνουν αυτό το λάθος πιο συχνά από ό, τι θα περίμενε κάποιος, πράγμα για το οποίο ευθύνονται διάφορες ιστοσελίδες και σύμβουλοι εργασίας, οι οποίοι προτείνουν να γίνονται αιτήσεις ακόμα και αν δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως όσο και να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας, τα τρία χρόνια εμπειρίας σας δεν θα γίνουν τα δέκα που ενδεχομένως να απαιτούνται σε κάποια θέση.
Ένα παρόμοιο λάθος είναι το εξής: Έχετε τις βασικές απαιτήσεις, αλλά μαζί με αυτές βάζετε και επιπλέον πληροφορίες. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε αίτηση για μια θέση στο μάρκετινγκ, αλλά η εμπειρία σας είναι σε έναν συνδυασμό μάρκετινγκ και πωλήσεων, προσαρμόστε το βιογραφικό σας ώστε να δώσετε έμφαση περισσότερο στο μάρκετινγκ και λιγότερο (ίσως και καθόλου) στις πωλήσεις.
2. Δεν ταιριάζει η κουλτούρα σας με αυτήν της εταιρείας
Είναι υψίστης σημασίας για τους εργοδότες να βρουν έναν υποψήφιο ο οποίος θα έχει τα προσόντα αλλά και την κουλτούρα της εταιρείας. Το βιογραφικό σας μάλλον θα πεταχτεί στα σκουπίδια, αν φανείτε σαν έναν τύπο που απλά “ψάχνει μια δουλειά”.
Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, θα πρέπει να “πειράξετε” το βιογραφικό σας με βάση τη θέση και την εταιρεία, κάνοντας σκόπιμα συνδέσεις του πως η εμπειρία σας, οι δεξιότητες σας και η προσωπικότητα σας ταιριάζουν για τη δουλειά. Χρησιμοποιήστε όρους της βιομηχανίας, ξεκαθαρίστε τα επιτεύγματα που ξέρετε ότι θα έχουν αντίκτυπο, και να μην φοβάστε να αφήσετε την προσωπικότητά σας να λάμψει.
3. Δεν δίνετε προσοχή στη λεπτομέρεια
Όταν πρόκειται για το βιογραφικό σας, η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Οι εργοδότες μπορούν να ενοχληθούν από πράγματα που δεν μπορείτε καν να σκεφτείτε, όπως το κατά πόσον ή όχι το κείμενο της συνοδευτικής επιστολής και το βιογραφικό σας έχουν την ίδια γραμματοσειρά και μέγεθος (πρέπει να είναι ίδια), αν τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα (το καθιστά δύσκολο να εκτυπωθεί), ή σε ποιόν απευθύνεστε στη συνοδευτική επιστολή (θα πρέπει να βάλετε το όνομα του εργοδότη, όχι «κύριε», «κυρία»).
Θα ληφθεί επίσης σοβαρά υπόψη εάν δεν συμπεριλάβετε όλα όσα σας ζητούνται. Οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει τα πάντα. Επίσης, εάν στην αίτηση αναφέρεται η θέση ως Project Manager II, τότε πρέπει και εσείς να το γράψετε αυτολεξεί στην συνοδευτική επιστολή σας. Και βεβαίως, ένα ορθογραφικό λάθος είναι αρκετό για να σας καταστρέψει. Πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε επιμελώς το βιογραφικό σας αλλά μην μείνετε σε έναν απλό έλεγχο. Βάλτε τους φίλους και τους συγγενείς σας να ρίξουν μια ματιά πριν το στείλετε.
Αν ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες, είστε σίγουροι ότι το βιογραφικό σας θα περάσει από το πρώτο εμπόδιο: τον κάδο απορριμμάτων. Ακόμα καλύτερα, αν μπορείτε να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας και βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για την εταιρεία και τη δουλειά, θα αυξήσετε σίγουρα τις πιθανότητές σας να διεκδικήσετε με αξιώσεις την εκάστοτε θέση.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: