3 Μύθοι για τις συνοδευτικές επιστολές

Οι συνοδευτικές επιστολές έχουν γίνει ένα φλέγον θέμα εδώ και κάποιους μήνες, ειδικά στο εξωτερικό. Μερικοί λένε ότι δε χρειάζονται, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι τις θεωρούν ανεκτίμητες. Μια πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι το 50% των μάνατζερ που κάνουν τις προσλήψεις, απαιτούν μια συνοδευτική επιστολή και από αυτούς, τα δύο τρίτα αυτών, απορρίπτουν κάποιον για κάποιο λάθος του στη συνοδευτική επιστολή.

Με βάση αυτά τα στατιστικά, αν δε στείλετε συνοδευτική επιστολή, το τεράστιο ποσοστό των 50%, θα σας απορρίψουν χωρίς καν να δουν το βιογραφικό σας. Άρα το καλύτερο είναι να στείλετε συνοδευτική επιστολή και απλά να μάθετε να τη γράφετε σωστά, καθώς μια τέτοια δεξιότητα, θα σας χρειαστεί. Υπάρχουν πολλές συμβουλές εκεί έξω για το πως να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή, δυστυχώς πολλές από τις οποίες είναι βασισμένες σε πεπαλαιωμένες και λανθασμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις. Σας παραθέτουμε τρεις μύθους για τις συνοδευτικές επιστολές:

1. Να είναι σύντομη

Συνήθως οι συνοδευτικές επιστολές ήταν μια επίσημη εισαγωγή στο βιογραφικό. Μόλις μερικές προτάσεις, ίσα ίσα να διαβάσει ο μάνατζερ και μετά να προχωρήσει στο βιογραφικό, το οποίο υποτίθεται ότι θα έκανε όλη τη δουλειά μόνο του και θα εντυπωσίαζε τον υπεύθυνο για τις προσλήψεις.

Λάθος. Στη σημερινή εποχή, ολοένα και περισσότεροι εργοδότες ή μάνατζερς ή υπεύθυνοι προσλήψεων, πιστεύουν όλο και λιγότερο τα γραφόμενα ενός βιογραφικού, ανάλογα με το πως το παρουσιάζετε και γράφετε. Εκτός αυτού, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη συνοδευτική επιστολή του βιογραφικού, ώστε να πάρουν μια αίσθηση της προσωπικότητας του πιθανώς μελλοντικού εργαζόμενου. Συνοδευτικές επιστολές που είναι μία ή δυο σελίδες Α4, με υπότιτλους στη κάθε παράγραφο, ώστε να ξέρει ο υπεύθυνος τι θα διαβάσει, θα σας δώσουν ένα πολύ καλό προβάδισμα. Αν μπορέσετε να τραβήξετε τον μάνατζερ στο “Καλησπέρα” και να κρατήσετε τη προσοχή του με μια ενδιαφέρουσα ιστορία, θα τον εντυπωσιάσετε με τις διαπροσωπικές σας ικανότητες και θα πάρετε πολλά συν. Κάπως έτσι πάμε στο δεύτερο μύθο.





2. Χρησιμοποιήστε επίσημο λεξιλόγιο

Φαίνεται λογικό να θέλετε να χρησιμοποιήσετε όσο πιο επίσημο κείμενο και λεξιλόγιο γίνεται, αλλά έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολή μπορεί να σας κάνει να φανείτε λιγότερο ευφυής. Φυσικά δεν εννοούμε να μιλάτε όπως στους φίλους σας. Απλά θα πρέπει να είναι όπως στη καθημερινή ζωή ή σαν να σας έπαιρνε συνέντευξη ο πιθανός μελλοντικός εργοδότης σας. Μη ψάχνετε δηλαδή τις πιο εξεζητημένες λέξεις του λεξικού για να χρησιμοποιήσετε, γιατί θα φανεί υπερβολικό και ψεύτικο. Αντίθετα, οι συνοδευτικές επιστολές θα πρέπει να λένε το υπόβαθρό σας σε απλή γλώσσα, ώστε να είναι ευανάγνωστη και πιστευτή.

3. Περιγράψτε τι εμπειρίες έχετε που αποδεικνύουν ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά

Η ιδέα πίσω από αυτό το μύθο είναι ότι πρέπει να συνοψίσετε ό,τι ιδιότητες έχετε γράψει στο βιογραφικό σας, τις οποίες ο πιθανός εργοδότης σας θα έπρεπε να δει. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι χαμένος χρόνος. Ο υπεύθυνος για τις προσλήψεις σχεδόν πάντα μπορεί με μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό σας, να δει αυτά που είναι σχετικά. Η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να εστιάζει στο να αποδείξει στον μάνατζερ ότι κατανοείτε τη σημαντικότητα της δουλειάς για την επιχείρηση και ότι θα είστε φερέγγυος.

Αντιμετωπίστε τον υπεύθυνο για την πρόσληψή σας, σαν τον αρχηγό κάποιας ομάδας που θα θέλατε να συμμετάσχετε. Η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να δείχνει ότι κατανοείτε τι κάνει η επιχείρηση, ότι αυτό που κάνει είναι σημαντικό και ότι συμπορεύεστε με την αποστολή της. Μόλις του δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι κάνει η επιχείρηση, δείχνετε επίσης και τη πιθανή σας συμβολή σε αυτή.

Οι συνοδευτικές επιστολές είναι αναγκαίο κακό, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο ρόλος και η αξια τους στην αναζήτηση θέσης εργασίας, έχει αλλάξει. Αποφύγετε τους μύθους και θα αρχίσετε να φτιάχνετε μια συνοδευτική επιστολή που θα παίρνει τη προσοχή που θέλετε και αξίζετε.

Τέλος, στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε υποδείγματα συνοδευτικής επιστολής, τα οποία θα σας βοηθήσουν να συντάξετε μια συνοδευτική επιστολή.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: