Κατά καιρούς έχουμε γράψει σε πολλά άρθρα μας πόσο σημαντικό είναι να επενδύσετε χρόνο σε κάθε αίτηση για εργασία που υποβάλετε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε αίτηση σε λιγότερες θέσεις.
Αν και είναι πιο αποτελεσματικό να έχετε το βιογραφικό σας έτοιμο μέχρι ένα σημείο όπου θα χρειάζεται μικρή τροποποίηση για κάθε νέα θέση εργασίας, σε γενικές γραμμές θα πρέπει να κάνετε μερικές αλλαγές κάθε φορά για να το προσαρμόζετε ανάλογα.
Εδώ είναι τα 3 βασικά σημεία για την προσαρμογή του βιογραφικού σας:
1. Χρησιμοποιήστε τη σωστή γλώσσα
Ο πρώτος κανόνας της προσαρμογής είναι να βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας είναι γραμμένο στην ίδια γλώσσα με την αγγελία της εργασίας. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν χαμηλόβαθμο προσωπικό ως τα πρώτα άτομα που θα διαβάσουν το βιογραφικό σας. Επειδή οι γνώσεις αυτών των ανθρώπων συνήθως περιορίζονται σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, αυτό που θα κάνουν είναι να ταιριάξουν λέξεις-κλειδιά από το βιογραφικό σας με την αγγελία. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας σε ένα ανεκπαίδευτο μάτι. Γενικά, το πρώτο πρόσωπο (ή το πρόγραμμα λογισμικού) που θα δει το βιογραφικό σας δεν θα γνωρίζει τι εννοείτε, εκτός αν χρησιμοποιήσετε ακριβώς την ίδια γλώσσα.
2. Βελτιστοποιήστε το βιογραφικό σας με λέξεις-κλειδιά
Για ένα άτομο που αναζητά εργασία σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, το να ταιριάξει τις λέξεις-κλειδιά μπορεί να είναι το πιο χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας. Για παράδειγμα, κάποιος με προεργασία σε μια ΜΚΟ μπορεί να ψάχνει σε διάφορες μη κερδοσκοπικές εταιρείες καθώς και σε ευκαιρίες για πωλήσεις.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο θέσεις έχουν να κάνουν με το να κερδίζετε χρήματα για τον εργοδότη, στη μη κερδοσκοπική οργάνωση θα χρησιμοποιήσετε λέξεις όπως “συλλογή χρημάτων από δωρεές” ενώ στον κλάδο των πωλήσεων θα μιλήσετε για “μερίδιο αγοράς”. Για να γλυτώσετε από την ταλαιπωρία της αλλαγής της γλώσσας στο βιογραφικό σας κάθε φορά που κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας, θα πρέπει να κάνετε ένα βιογραφικό-πρότυπο για μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ένα βιογραφικό-πρότυπο για εταιρείες που ασχολούνται με πωλήσεις.
3. Βάλτε τις σημαντικές λεπτομέρειες πρώτες
Ένας άλλος τρόπος για να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας είναι να τοποθετήσετε τα διάφορα τμήματα του βιογραφικού σας με την ίδια σειρά που απαριθμούνται στην αγγελία. Για παράδειγμα, εάν η αγγελία λέει, “Ζητείται κοινωνικός λειτουργός με μεταπτυχιακό για την θέση κλινικού επόπτη” τότε το βιογραφικό σας θα πρέπει να εμφανίζει τα ακαδημαϊκά πτυχία σας και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού στην κορυφή. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τις αγγελίες τους για να σας πουν τι ψάχνουν, έτσι ώστε να να το βρουν εύκολα.
Καθώς ξεκινάτε ή συνεχίζετε τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, να έχετε ένα πρότυπο βιογραφικό σε ετοιμότητα για κάθε κλάδο στον οποίο ψάχνετε εργασία, και να προσαρμόσετε τις λέξεις-κλειδιά και τα τμήματα κατάλληλα. Οι εργοδότες θα το εκτιμήσουν δεόντως!
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: