Δέκα συμβουλές για ένα επιτυχημένο βιογραφικό

Το βιογραφικό είναι ο τρόπος για να πεις “Γειά σας, θα μπορούσα να συμβάλω στην εταιρία σας!”. Ακούγεται εύκολο, έτσι δεν είναι; Άλλωστε όλοι ξέρουμε τον εαυτό μας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Στη πραγματικότητα, το να γράψετε ένα καλό βιογραφικό σημείωμα μπορεί να γίνει η πιο δύσκολη πρόκληση, στον αγώνα της εύρεσης εργασίας. Οι περισσότεροι εργοδότες κοιτούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα το κάθε βιογραφικό πριν το κατατάξουν στη “Ναι” ή “Όχι” στοίβα.

Αλλά μην ανησυχείτε! Μαζέψαμε τις δέκα καλύτερες συμβουλές, για το πως να δείξετε στο κόσμο ποιοι είστε και να κερδίσετε τη πολυπόθητη συνέντευξη.

1. Κρατήστε το σύντομο

Συνήθως ένα βιογραφικό δε θα πρέπει να είναι πάνω από δύο σελίδες Α4. Οι εργοδότες,κατά μέσο όρο, ξοδεύουν οχτώ δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό και ένας σίγουρος τρόπος να πάτε στην “Όχι” στοίβα, είναι να τους στείλετε όλη την ιστορία της ζωής σας. Φτιάξτε το σύντομο, περιεκτικό και κρατήστε τις μικρές λεπτομέρειες για τη συνέντευξη.

2. Τροποποιήστε το

Όλοι το έχουμε κάνει. Στείλαμε το ίδιο βιογραφικό σε πολλές εταιρίες για να κερδίσουμε χρόνο. Λάθος! Αφιερώστε χρόνο στο να τροποποιήσετε το βιογραφικό σας, ανάλογα με τη θέση την οποία ζητάτε. Ερευνήστε την επιχείρηση και χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες για να καταλάβετε ποιές ακριβώς δεξιότητες και εμπειριές σας, θα πρέπει να τονίσετε. Θα εκτιμήσουν τη προσπάθεια.





3. Προσθέστε μια προσωπική σας πρόταση

Μην υποθέτετε ότι ο εργοδότης θα καταλάβει αμέσως πως η εμπειρία και οι δεξιότητές σας, συνδέονται με τη δουλειά τους. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε μια προσωπική σας πρόταση, στην οποία θα εξηγείτε γιατί είστε ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. Αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στη συνοδευτική επιστολή, αν υπάρχει.

4. Μην αφήνετε κενά

Υπάρχει κυνικότητα και το να αφήσετε προφανή χρονολογικά κενά στην εργασιακή σας πορεία, υποψιάζει τους εργοδότες αρνητικά και δε δίνουν ελαφρυντικά. Αν μείνατε χωρίς δουλειά για κάποιο καιρό, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά, αλλά βάλτε ένα θετικό στοιχείο μέσα του. Κάνατε κάποια μαθήματα, εθελοντική εργασία ή  αναπτύξατε κάποια διαπροσωπική ικανότητα, όπως την επικοινωνία, τη συνεργασία ή κάποιο project management; Αν ναι, πείτε το.

5. Ανανεώστε το

Θα πρέπει να κρατάτε το βιογραφικό σας ενημερωμένο, είτε ψάχνετε για δουλειά ή όχι. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σημαντικό στης καριέρα σας, καταγράψτε το, ώστε να μη ξεχάσετε μετά κάτι που θα ήταν σημαντικό.

6. Ορθογραφικά και συντακτικά λάθη

Οι εργοδότες κοιτούν για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη και αν τα βρουν χάνετε πολλούς πόντους. Οι περισσότεροι εργοδότες λαμβάνουν μαζικά βιογραφικά, επομένως το να τους δώσετε αφορμή να απορρίψουν την αιτησή σας εξαιτίας λαθών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, δεν προόκειται να σας βοηθήσει να κερδίσετε μια συνέντευξη. Αν δεν είστε σίγουροι, κοιτάξτε ένα λεξικό ήζητείστε από κάποιο τρίτο να ξανακοιτάξει τα γραφώμενά σας.

7. Πείτε την αλήθεια

Όλοι ψεύδονται στο βιογραφικό τους, έτσι δεν είναι; Όχι! Τα ψέματα στο βιογραφικό σας μπορούν να σας μπλέξουν άσχημα, ειδικά όταν οι εργοδότες διασταυρώσουν το ιστορικό και τις συστατικές σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε, είναι να αρχίσετε να δουλεύετε και μετά να χάσετε τη νέα σας δουλειά, επειδή είχατε πει ψέματα. Επίσης, μπορεί να σας καταλάβουν στη συνέντευξη, καθώς δε θα μπορείτε να απαντήσετε ερωτήσεις πάνω σε αυτά που ισχυρίζεστε ότι ξέρετε. Τέτοιες στιγμές μπορούν να γίνουν πολύ αμήχανες.

8. Αριθμοί

Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά το να υποστηρίζετε τα κατορθώματά σας με νούμερα, κάνει το βιογραφικό σας πολύ πιο ελκυστικό. Καθώς γράφετε την ιστορία της καριέρας σας, μη πείτε απλά ότι αυξήσατε τις πωλήσεις. Πείτε ότι αυξήσατε τις πωλήσεις κατά 70% μέσα σε έξι μήνες. Είδατε; Οι μεγάλοι αριθμοί είναι ακόμα καλύτεροι (αλλά μη ξεχνάτε το 7 της λίστας μας!).

9. Κάντε το εμφανίσιμο

Στο κόσμο που ζούμε, η εικόνα είναι πολύ σημαντική και αυτό ισχύει και για το βιογραφικό σας. Αφιερώστε χρόνο στο να το σουλουπώσετε. Χρησιμοποιήστε bullet points και κάντε τις προτάσεις σας μικρές. Χρησιμοποιήστε το τρικ των γραφιστών, που αφήνει αρκετό λευκό κενό χώρο γύρω απ’ το κείμενο και ανάμεσα στις κατηγορίες, για να κάνει το σχέδιο πιο όμορφο στο μάτι.

10. Κάντε το φιλικό σε λέξεις-κλειδιά

Αν “σηκώσατε” το βιογραφικό σας σε κάποια ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας, οι λέξεις κλειδιά είναι πολύ σημαντικές. Ο τίτλος δουλειάς και οι συνθηματικές λέξεις της συγκεκριμένης δουλειάς, θα βοηθήσουν τη μηχανή αναζήτησης να διαλέξει το βιογραφικό σας από τη στοίβα. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος μάρκετινγκ μπορεί να αναφέρει τις λέξεις “SEO” (Search Engine Optimization), “direct marketing” και “digital marketing”, μαζί με τις εμπειρίες και τις δεξιότητές του. Αν δεν είστε σίγουροι, κάντε μια αναζήτηση στο ίντερνετ και δείτε ποιες λέξεις εμφανίζονται συνήθως όταν αναζητάτε το τίτλο δουλειάς σας.


Πηγή: e-biografiko.gr



Σχετικά Άρθρα: