Ας υποθέσουμε ότι περνάτε από συνέντευξη για δουλειά και ο διευθυντής προσλήψεων σας ρωτάει: «Πείτε μου τι δεν σας άρεσε περισσότερο στον προηγούμενο (ή και στον νυν διευθυντή) σας”. Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα και οι παλάμες των χεριών σας αρχίζουν να ιδρώνουν. Πώς θα πρέπει να απαντήσετε στην ερώτηση; Να πείτε όντως την αλήθεια για το πόσο απεχθάνεστε το αφεντικό σας;
Ορισμένοι διευθυντές προσλήψεων ρωτούν σκόπιμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τους υποψηφίους σχετικά με τις χειρότερες πτυχές του αφεντικού ή του εργοδότη τους. Αυτό είναι τέχνασμα για να δουν αν θα μιλήσετε με κακά λόγια για κάποιον προηγούμενο εργοδότη ή διευθυντή. Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν έχετε φύγει από ένα δυσάρεστο περιβάλλον εργασίας ή αν πραγματικά δουλεύατε για ένα κακό αφεντικό. Αν και θα θέλατε να αφεθείτε και να πείτε την αλήθεια, η ώρα της συνέντευξης δεν είναι το κατάλληλο μέρος ούτε η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε.
Η συμβουλή μας στο πώς να απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις είναι να βάλετε τα δυνατά σας για να δώσετε μια απάντησή με θετικά σχόλια. Ας πούμε ότι ένας διευθυντής προσλήψεων σας ζητά να εξηγήσετε τα τρία πράγματα που δεν σας άρεσαν περισσότερο σε μια προηγούμενη δουλειά σας. Πιθανώς να σκεφτείτε: “Το αφεντικό μου ήταν ένας βλάκας, που δεν υποστήριζε την ανάπτυξη της καριέρας μου, οι δουλειές που μου ανέθεταν ήταν καθαρή αγγαρεία, και έπαιρνα πολύ λίγα χρήματα, χωρίς ευκαιρία αύξησης των αποδοχών μου.” – Μην πείτε κάτι τέτοιο!
Αντ ‘αυτού, πείτε κάτι σαν: “Ψάχνω για μια δουλειά, όπου το αφεντικό μου θα υποστηρίζει την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας μου, όπου οι δουλειές που θα μου ανατίθενται θα αποτελούν πρόκληση και θα με βοηθήσουν να βελτιώσω τις ικανότητές μου, και που θα έχω τις ευκαιρίες να κερδίσω κάποια αύξηση ή κάποιο μπόνους ανάλογα με την δουλειά μου.”
Αν ένας διευθυντής προσλήψεων επιμείνει περισσότερο στο να εξηγήσετε της κακές πτυχές του αφεντικού ή του εργοδότη σας και νιώσετε άβολα, τότε πείτε το. Πείτε κάτι σαν, “Θα προτιμούσα να μην επικεντρωθώ στα αρνητικά. Καμία δουλειά και κανένα αφεντικό δεν είναι τέλεια, και προτιμώ να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις ως ευκαιρίες μάθησης”.
Όταν θέλετε απελπισμένα τη δουλειά, είναι δελεαστικό να δώσετε στους διευθυντές προσλήψεων τις απαντήσεις που θέλουν να ακούσουν. Για να αποφεύγετε τις ερωτήσεις-παγίδες, να διατηρείτε πάντα το υψηλότερο επίπεδο ακεραιότητας και να αποφύγετε να μιλήσετε αρνητικά για τις παρελθούσες θέσεις εργασίας σας, τα αφεντικά σας ή τους εργοδότες σας.
Εν κατακλείδι, τα αρνητικά σχόλια από τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν αρέσουν καθόλου στους διευθυντές προσλήψεων, διότι τους κάνει να αναρωτιούνται αν θα μιλήσετε άσχημα και γι ‘αυτούς ή για την εταιρεία κάποια ημέρα. Έτσι, μείνετε μακριά από αρνητικά σχόλια για παλαιότερες θέσεις εργασίας ή παλαιότερα αφεντικά σας και επικεντρωθείτε σε απαντήσεις πάνω στις θετικές πτυχές που περιμένετε από μια νέα δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι για την συνέντευξη, πράγμα που μπορείτε να κάνετε μέσα από την πληθώρα άρθρων που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας!
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: