Στις μέρες μας, οι συνομιλίες έχουν γίνει πολύ δύσκολες. Αρχικά, όντας άνθρωποι, μπορούμε να ακούμε 3 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι μιλάει κάποιος, οπότε αν δεν ελέγξουμε τον εαυτό μας μάλλον αυτός θα αρχίσει να περιπλανιέται μακριά από την κουβέντα. Επίσης, υπάρχουν πολλές συσκευές και gadget σε κάθε μέρος, οι οποίες μας αποσπούν την προσοχή, κάνοντας μας να πέφτουμε στην παγίδα και να νομίζουμε ότι είναι πιο σημαντικές από ότι ο διάλογος στον οποίο συμμετέχουμε.
Στο κλασικό βιβλίο του, How to Win Friends and Influence People, ο Dale Carnegie αναφέρει ότι το να είστε καλός ακροατής είναι ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία για να αυξήσετε την επιρροή σας και το πόσο αρεστοί είστε. Πλέον, η ικανότητα να ακούτε είναι μια από τις ικανότητες που αναζητούν οι εργοδότες σε μελλοντικούς και υφιστάμενους υπαλλήλους, και μάλιστα συσχετίζεται με τις ηγετικές ικανότητες.
Σε αυτό εδώ το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε συμβουλές για να βελτιώσετε την ικανότητά σας να ακούτε, να μένετε προσηλωμένοι στην κουβέντα και να δείχνετε στους ανθρώπους ότι πραγματικά νοιάζεστε.
1. Να είστε σωματικά και ψυχικά παρόντες
Είναι σημαντικό να είστε επιτηδευμένα παρόντες σε μια συζήτηση. Προσπαθήστε να γίνετε εσκεμμένα ακροατές. Ξεχάστε για λίγο τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας και να είστε παρόντες στην τρέχουσα συζήτηση.
Για να δείξετε ότι είστε πραγματικά ασχολείστε, αφήστε κάτω το κινητό σας τηλέφωνο, μην στέλνετε μηνύματα και κλείστε για λίγο το laptop σας. Αν κάθεστε πίσω από ένα γραφείο και σας φαίνεται δελεαστικό το να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κλείστε το laptop σας και παραμερίστε τα χαρτιά στο πλάι. Αυτό δείχνει στο άλλο άτομο ότι είστε έτοιμοι για μια συζήτηση.
2. Εξασκηθείτε στο να ακούτε με μια ουδέτερη στάση
Πρέπει να μάθετε να ακούτε χωρίς να παίρνετε ιδιαίτερες εκφράσεις στο πρόσωπό σας, χωρίς να γνέφετε ή να χαμογελάτε. Δεν εννοούμε να κοιτάτε στο κενό αλλά να έχετε μια ουδέτερη στάση που να λέει “Σε ακούω”.
Συχνά, όταν ακούτε κάποιον, υπάρχει μια φυσική τάση να αντιδράτε σε ό,τι σας λέει ο συνομιλητής σας. Ενώ εσείς νιώθετε ότι έτσι δείχνετε το ενδιαφέρον σας για τη συνομιλία, στην πραγματικότητα μειώνετε την ικανότητά σας να ακούτε και την ικανότητα του άλλου ατόμου να ακουστεί.
Αντ ‘αυτού, υιοθετήσετε μια ουδέτερη στάση που δείχνει ότι ασχολείστε χωρίς να είστε αλαζόνες. Χρησιμοποιήστε ανοικτή γλώσσα σώματος (πχ μην σταυρώνετε τα χέρια σας), αποφύγετε τις ακραίες εκφράσεις του προσώπου (ανεξάρτητα από το αν είναι ευνοϊκές ή εκφράσεις αποδοκιμασίας), και σταματήστε το χτύπημα των ποδιών και άλλες νευρικές συνήθειες που δείχνουν ανυπομονησία.
3. Να ακούτε χωρίς να διακόπτετε
Μπορείτε να διακόψετε μια συζήτηση ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα ίσως πείτε κάποια σχόλια για να συμφωνήσετε, για να ενθαρρύνετε τον ομιλητή, για να διαφωνήσετε με αυτόν ή για να δείξετε ενσυναίσθηση λέγοντας κάτι όπως “Ξέρω πώς νιώθεις”
Καλοπροαίρετα ή μη, τα σχόλια που διακόπτουν δυσχεραίνουν την επικοινωνία. Δεν γίνεται να μιλούν δύο άνθρωποι ταυτόχρονα και να περιμένουν να ακούσει ο ένας τον άλλον. Αντ ‘αυτού, δώστε στον συνομιλητή σας τον χρόνο να μιλήσει χωρίς διακοπή, όπως κάνουν οι πολιτικοί σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση.
Ακούγεται απλό, αλλά υπάρχει ένα μυστικό: Ο στόχος σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι να ακούσετε με σκοπό να επαναλάβετε μετά ό, τι είπε ότι είπε ο συνομιλητής σας. Όταν έχετε αυτόν τον στόχο στο νου σας, όχι μόνο θα ακούσετε αλλά θα κατανοήσετε κιόλας τι λέει ο συνομιλητής σας αντί απλά να προσπαθήσετε να περάσετε τις σκέψεις σας.
4. Επαναλάβετε αυτά που ακούσατε και κάντε ερωτήσεις πάνω σε αυτά
Αφού ακούσετε τι έχει να σας πει ο συνομιλητής σας, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ακούσει σωστά.
Ξεκινήστε επαναλαμβάνοντας συνοπτικά ό, τι έχετε ακούσει:
Αυτό που λέτε είναι _____. Σωστά;
Επιτρέψτε μου να συνοψίσω αυτά που άκουσα να λέτε: _____. Μήπως ξεχνάω ή παρερμήνευσα κάτι;
Στη συνέχεια, ρωτήστε διευκρινιστικές ερωτήσεις για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε 100%:
Όταν λέτε για τα _____, τι ακριβώς εννοείτε;
Μπορείτε να επαναλάβετε; Θέλω να είμαι σίγουρος ότι έχω ακούσει σωστά.
Με απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, όχι μόνο θα έχετε κατανοήσει καλύτερα την συζήτηση, αλλά θα έχετε επίσης αποδείξει ότι πραγματικά ακούσατε όσα έχει να πει ο συνομιλητής σας.
Η ικανότητα να ακούτε τους άλλους θα σας σηματοδοτήσει ως συνάδελφο και αρχηγό, καθώς οι άλλοι θα νιώθουν ότι παίρνετε στα σοβαρά τις συζητήσεις που κάνουν με εσάς. Αν εφαρμόσετε τις συμβουλές αυτές, θα βελτιωθεί τόσο η ικανότητά σας να ακούτε όσο και η καριέρα σας.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: