Ας υποθέσουμε ότι εκεί που ξενυχτάτε πάνω από τον υπολογιστή ξαφνικά πέφτει στα μάτια σας η τέλεια αγγελία εργασίας για σας! Τρέχετε λοιπόν να επεξεργαστείτε το βιογραφικό σας και το ρεζουμέ σας και…εδώ προκύπτει το σημαντικό ερώτημα: Το ρεζουμέ σας πρέπει να είναι μια σελίδα ή δύο;
Η απάντηση είναι ότι είναι όλα υποκειμενικά. Η αλήθεια είναι, ότι παραδοσιακά το ρεζουμέ πρέπει να είναι μία σελίδα, όμως η νέα ψηφιακή εποχή που επιτρέπει την αποστολή του ρεζουμέ ψηφιακά, αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά. Για τον λόγο αυτόν θα σας πούμε κάποιους βασικούς κανόνες για να είστε έτοιμοι σε αντίστοιχη περίπτωση.
Όταν η ποσότητα σημαίνει και ποιότητα
Καθώς προχωράτε στην καριέρα σας, κάποια πράγματα που παλιά θεωρούσατε σημαντικά για να βάλετε στο βιογραφικό/ρεζουμέ σας πλέον θα σας φαίνονται ασήμαντα, πχ δεν είναι ανάγκη να γράφετε κάθε πόστο στο οποίο έχετε εργαστεί. Πρέπει να καταλάβετε πότε η ποσότητα θα επηρεάσει την ποιότητα του ρεζουμέ σας. Αν έχετε αρκετή εμπειρία σχετική με την θέση που θέλετε και σας πάρει πάνω από δύο σελίδες, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Βέβαια όταν λέμε σχετικό εννοούμε άμεσα σχετικό. Αυτό λοιπόν αποκλείει να αναφέρετε όλα τα πτυχία που έχετε πάρει από το λύκειο ως τα τώρα και όλες τις πιστοποιήσεις που έχετε λάβει. Όπως μας έχουν εκμυστηρευτεί πολλοί άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για προσλήψεις, αν δουν ένα ρεζουμέ δύο σελίδων θα περιμένουν να τους πείτε συγκεκριμένα γιατί να προσλάβουν εσάς. Το να πείτε όλα τα πρότζεκτ που έχετε κάνει ως διευθυντής δεν σας κάνει καλό διευθυντή. Εναλλακτικά προτιμήστε να πείτε πόσο τοις εκατό αυξήθηκε η απόδοση της ομάδας σας με εσάς, ή πόσο σημαντική πρόοδο έκαναν οι διάφορες ομάδες που διευθύνατε.
Εάν σας πάρει χώρο για να εκθέσετε ποσοτικοποιημένα τα αποτελέσματα που είχατε σε προηγούμενες θέσεις, τότε χρησιμοποιήστε τον ελεύθερα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Όταν δεν υπάρχει πια άλλος χώρος
Το περιεχόμενό σας είναι άψογο. Έχετε αλλάξει γραμματοσειρές, περιθώρια, παραγράφους κλπ για να προσαρμοστείτε στον κανόνα της μίας σελίδας. Αλλά δυστυχώς σας τελειώνει ο χώρος.
Μόλις φτάσετε σε αυτό το στάδιο, δεν πειράζει να κάνετε το ρεζουμέ σας μεγαλύτερο από δύο σελίδες. Πίστεψέ με, αυτός που θα το δει θα εκτιμήσει το ότι δεν θα πάθουν τα μάτια του μυωπία καθώς διαβάζει το ρεζουμέ σας και σίγουρα θα κερδίσετε και εσείς την εκτίμησή του.
Ένα βιογραφικό που έχει διάσπαρτο κείμενο παντού ή που είναι υπερβολικά πυκνό μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα για εσάς ως υποψήφιος. Αν οι εργοδότες νομίζουν ότι δεν μπορείτε να οργανώσετε τις σκέψεις σας αποτελεσματικά σε χαρτί, μπορεί να αμφισβητήσουν τις ικανότητές σας να διεκπεραιώσετε τη δουλειά.
Τι γίνεται με τον επιπλέον χώρο;
Εάν το κείμενο στη δεύτερη σελίδα είναι μόνο μία ή δύο γραμμές, ίσως να πρέπει να το επανασυντάξετε για να χωρέσει σε μία. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τον επιπλέον χώρο για τη δεύτερη σελίδα. Οι εργοδότες έχουν περιορισμένο χρόνο οπότε θα δουν μόνο αυτά που τους δίνετε.
Αλλά εάν αισθάνεστε υποχρεωμένοι να γεμίσετε εκείνο το διάστημα, είναι μείζονας σημασίας οι πληροφορίες που θα βάλετε να είναι σχετικές. Μπορείτε να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με τις ηγετικές και οργανωτικές σας δεξιότητες, αν τυχόν κάνετε εθελοντική εργασία, τα χόμπι σας ή τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Αυτό θα δείξει στους εργοδότες σας ότι έχετε και ζωή έξω από τη δουλειά και θα τους δώσει μια εικόνα για την προσωπικότητά σας.
Επίσης, να έχετε κατά νου ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι απαραίτητο να είναι σε μορφή κειμένου. Έχουμε δει σε διάφορα πρόσφατα βιογραφικά να περιγράφουν αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιώντας διαγράμματα πίτας, χρονοδιαγράμματα και γραφικές παραστάσεις. Απλά θυμηθείτε ότι αυτά τα φανταχτερά σχήματα δεν μεταφέρονται πάντα καλά όταν τα στέλνετε ηλεκτρονικά οπότε να είστε προσεκτικοί.
Αυτό που μπορείτε να αποκομίσετε είναι ότι στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας, το μέγεθος δεν έχει σημασία. Αν έχετε να πείτε κάτι σημαντικό για το τι θα προσφέρετε στην επιχείρηση, θα σας συγχωρεθεί το γεγονός ότι έχετε δύο σελίδες ρεζουμε.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: