Στη σύγχρονη εποχή των γρήγορων ρυθμών, είναι δύσκολο να κερδίσει κανείς την προσοχή των άλλων, ειδικά όταν πρόκειται για τους διάφορους εργοδότες ή διευθυντές του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού (Human Resources). Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για κάποιον που ίσως σας προσφέρει εργασία, ο χρόνος για να κάνετε μια καλή εντύπωση είναι πολύ περιορισμένος.
Για παράδειγμα, ενώ η γενική πεποίθηση είναι ότι έχετε μόνο 20 δευτερόλεπτα για να εντυπωσιάσετε κάποιον με το βιογραφικό σας, νέες έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος αυτός είναι στην πραγματικότητα ακόμη μικρότερος (6 δευτερόλεπτα) και αυτό προυποθέτει ότι έχετε ήδη περάσει το αρχικό φιλτράρισμα των βιογραφικών. Το ίδιο ισχύει και στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις. Οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε σημαντικά και αν καταφέρετε να περάσετε το στάδιο του αρχικού φιλτραρίσματος και σας έχει δωθεί η ευκαιρία για μια συνέντευξη, οι έρευνες δείχνουν ότι πιθανότατα δεν θα έχετε περισσότερα από 10 λεπτά για να δημιουργήσετε μια θετική εντύπωση.
Επομένως δημιουργείται το ερώτημα: “Αν είχατε μόνο δέκα λεπτά για να εντυπωσιάστε έναν εργοδότη, τι θα έπρεπε να κάνετε;”. Ας δούμε μερικές συμβουλές.
1. Δημιουργήστε μια θετική πρώτη εντύπωση
Είναι γεγονός ότι οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε, όσο και αν ορισμένες φορές μας ενοχλεί αυτό. Μια σφιχτή χειραψία, ένα ενθουσιώδες χαμόγελο και μια ανοιχτή γλώσσα σώματος αποτελούν μια πολύ καλή αρχή. Αν δεν είναι εμφανές ότι είστε χαρούμενος που βρίσκεστε εκεί, είναι δεδομένο ότι δε θα σας καλέσουν ξανά.
2. Να είστε ακριβείς
Αν η πρώτη ερώτηση της συνέντευξης είναι “Πείτε μου για τον εαυτό σας” και εσείς ξεκινήσετε με μια “έκθεση ιδεών” περιγράφωντας που γεννηθήκατε, το πιθανότερο είναι ότι χάσατε τον ακροατή σας. Προετοιμαστείτε κατάλληλα ώστε να είστε σε θέση να απαντάτε με ακρίβεια και ευκρίνεια, χωρίς να περιλαμβάνετε πολλές πληροφορίες που δεν είναι χρήσιμες στον συνομιλητή σας.
3. Ακούστε προσεκτικά και απαντήστε στις ερωτήσεις
Δυστυχώς το να προσπαθήστε να αποφύγετε κάποιες πιο “δύσκολες” ερωτήσεις, μάλλον θα λειτουργήσει εναντίον σας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εντυπωσιάσετε τον εργοδότη αν δεν απαντάτε συγκεκριμένα στις ερωτήσεις που σας κάνει.
4. Παρουσιάστε αποδείξεις, μην μένετε στα λογια
Φροντίστε να έχετε προετοιμάσει κάποιες ιστορίες που περιγράφουν τις επιτυχίες σας που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη θέση και εταιρεία. Αν για παράδειγμα ξέρετε εκ των προτέρων ότι η θέση απαιτεί εμπειρία σε ηγετική θέση, να είστε προετοιμασμένος ώστε να περιγράψετε κατορθώματά σας που αφορούν καθοδήγηση άλλων υπαλλήλων.
5. Επισημάνετε μαθήματα που διδαχθήκατε
Να είστε σε θέση να περιγράψετε τι διαδχθήκατε από εμπειρίες του παρελθόντος και κυρίως πως χρησιμοποιείτε τη νέα αυτή γνώση ώστε να γίνετε καλύτερος στη δουλειά σας σήμερα. Αυτό πιθανόν να το αντιμετωπίσετε νωρίς στη συνέντευξη με τη μορφή της συνηθισμένης, επίφοβης ερώτησης “Ποιες είναι οι αδυναμίες σας”. Αν μπορέσετε να περιγράψετε μια αδυναμία από την οποία πήρατε κάποιο μάθημα και να δείξετε ότι είστε καλύτερος υποψήφιος, θα κερδίσετε αρκετούς πόντους.
Αν είστε ο υποψήφιος με την ενθουσιώδη παρουσία που απαντά στις ερωτήσεις με ακρίβεια και παρουσιάζει διάφορα κατορθώματα, θα είστε σίγουρα πολλά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό!
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: