Ένας εργοδότης περιμένει να δει δύο πράγματα από την συνοδευτική επιστολή σας: Πρώτον, τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την εταιρεία και δεύτερον πώς θα ταιριάξετε αν σας προσλάβουν; Το τελευταίο είναι μακράν το πιο δύσκολο πράγμα για να φανεί από μία συνοδευτική επιστολή.
Μην τρομάζετε όμως, υπάρχουν τρόποι για να το δείξετε εύκολα και πειστικά. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές στην επόμενη συνοδευτική επιστολή σας.
Διαβάστε και ξαναδιαβάστε
Το πρώτο βήμα σας θα πρέπει να είναι το να γνωρίσετε την κουλτούρα της εταιρείας. Σκεφτείτε το σαν να γνωρίζετε έναν νέο άνθρωπο.
Ξεκινήστε από την ιστοσελίδα της εταιρείας. Πιθανόν το περιεχόμενο της να είναι γραμμένο από άτομα της εταιρείας και ως εκ τούτου να προσφέρει καλύτερη εικόνα για την επιχείρηση. Συγκεκριμένα, ρίξτε μια ματιά στην ενότητα με τα βιογραφικά κάθε ατόμου για να καταλάβετε πόσο αυστηρό ή πόσο χαλαρό είναι το κλίμα στην εταιρεία αυτή. Επίσης, ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά στο Twitter της εταιρείας, στη σελίδα της στο Facebook και στο blog της (αν υπάρχει), καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει παρουσία.
Ανάλογα με την κουλτούρα που θα δείτε ότι έχει η εταιρεία με τους προαναφερθέντες τρόπους, θα συντάξετε και την συνοδευτική σας επιστολή. Γράψτε την επιστολή σας σαν να είχατε μια πραγματική συνομιλία με τον διευθυντή προσλήψεων, αποδεικνύοντας ότι καταλαβαίνετε το πώς λειτουργούν τα πράγματα και ότι μπορεί να συνδεθείτε με το προσωπικό σε ανθρώπινο επίπεδο.
Για παράδειγμα, αν η εταιρεία φαίνεται πολυάσχολη και δραστήρια, τότε ξεκινήστε κατ ευθείαν με τα επιτεύγματά σας, αντί να γράφετε “ποιήματα” σχετικά με το πόσο αγαπάτε την εταιρεία. Αν πάλι η εταιρεία είναι μια απλή και συνηθισμένη εταιρεία τότε μην φοβηθείτε να σκεφτείτε διαφορετικά από το συνηθισμένο πρότυπο μιας συνοδευτικής επιστολής.
Δείξτε την προσωπικότητά σας
Η μυστική συνταγή για μια σίγουρη πρόσληψη είναι να ταιριάξετε τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά με την εταιρεία.
Μία από τις κύριες παραμέτρους κατά την επιλογή ενός νέου ατόμου έχει να κάνει με το απλό ανθρώπινο ερώτημα – θα τα πάμε καλά μαζί; Έτσι, καθώς γράφετε τη συνοδευτική επιστολή σας, μην σκεφτείτε μόνο πώς θα δείξετε ότι πληρείτε τα επαγγελματικά κριτήρια, αλλά επίσης και το πώς θα ταιριάξετε με τον υπάρχον προσωπικό σε προσωπικό επίπεδο.
Δοκιμάστε να τονίσετε τα ενδιαφέροντά σας και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας που συνάδουν πιο καλά με την εταιρεία. Για παράδειγμα, αν διαβάσετε ότι η εταιρεία κάνει συχνά γεύματα, αναφέρετε ότι σας αρέσει το φαγητό έξω ή ότι σας αρέσει να δοκιμάζετε καινούριες γεύσεις. Μπορείτε ακόμα να προτείνετε και κάποιο εστιατόριο! Εάν κάνετε αίτηση σε μια εταιρεία η οποία δίνει βάση σε κάποιο ομαδικό άθλημα, τότε καλό θα ήταν θα αναφέρετε την αγάπη σας για τα ομαδικά αθλήματα, γιατί αυτό σίγουρα θα αυξήσει τις πιθανότητές σας για μια πρόσληψη.
Μην καταπατάτε τον θεμελιώδη κανόνα
Υπάρχει ένας πολύ βασικός κανόνας που δεν πρέπει να παραβείτε ποτέ: Μην χρησιμοποιήσετε δύο φορές την ίδια συνοδευτική επιστολή – ποτέ.
Είναι δελεαστικό, ειδικά όταν κάνετε πολλές αιτήσεις για δουλειά κάθε ημέρα. Δυστυχώς όμως, είναι ηλίου φαεινότερο όταν ένας υποψήφιος επαναχρησιμοποιεί μια συνοδευτική επιστολή, ακόμη και αν δεν υπάρχουν κατάφωρα λάθη, όπως για παράδειγμα να ξεχάσει να γράψει το όνομα της σωστής εταιρείας.
Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά θα προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε τα λόγια, ποτέ δεν θα είναι αυθεντική η συνοδευτική επιστολή σας αν την έχετε συντάξει με αντιγραφή και επικόλληση. Ακόμα και για εταιρείες του ίδιου κλάδου, θα πρέπει να τονίσετε τις λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν την μια εταιρεία από την άλλη. Αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα σχετικά με το γιατί θεωρείτε ότι η εταιρεία είναι η κατάλληλη για σας και γιατί εσείς είστε ο τέλειος συνδυασμός για την εταιρεία.
Μια σπουδαία συμβουλή είναι να αναφέρετε ονόματα. Μπορείτε να εκφράσετε την αρέσκειά σας για μια συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια. Αν παρατηρήσετε κάπου ότι κάποιος εργαζόμενος ή κάποιος από τους ιδιοκτήτες έχει σπουδάσει στο ίδιο σχολείο με εσάς μπορείτε να το αναφέρετε επίσης.
Αν θέλετε πραγματικά μια δουλειά, τότε αποδείξτε το γράφοντας για κάτι με το οποίο να έχετε πάθος. Βέβαια, θα πρέπει να δείξετε με κάποιον τρόπο ότι είστε παθιασμένοι με την συγκεκριμένη θέση και εταιρεία. Όσο πιο καλά σκεφτείτε τον εαυτό σας ως μέλος της εταιρείας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή που είναι αυθεντική. Αν τονίσετε την μοναδική προσωπικότητα σας και αν αποδείξετε ότι ταιριάζετε με την κουλτούρα της εταιρείας, τότε η συνέντευξη (και η δουλειά) είναι εγγυημένη.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: