Δυστυχώς όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στη σημερινή εποχή δεν υφίσταται πλέον η έννοια της “επαγγελματική ασφάλειας”.
Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο στην επιλογή της εταιρίας στην οποία θα εργαστούν, όποτε τους δίνεται αυτή η ευκαιρία.
Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι τα πράγματα ίσως να μην πηγαίνουν και τόσο καλά.
Οικονομικά
1) Οι λογαριασμοί δε πληρώνονται στην ώρα τους.
Αν δουλεύετε σε μια εταιρία που πληρώνεται ανά project, καλό θα ήταν να είστε σε εγρήγορση αν ακούσετε ότι οι λογαριασμοί της επιχείρησης καθυστερούν να πληρωθούν. Μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, αλλά μην επαναπαυθείτε. Προσπαθήστε να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει και δείτε πως θα πάει ο επόμενος μήνας.
2) Δε πληρώνεστε.
Ακόμα και οι επιχειρήσεις που έχουν κάποια δυσχέρεια θα προσπαθήσουν να πληρώσουν πρώτα τους λογαριασμούς τους και μετά τους υπαλλήλους τους. Αν δε πληρωθείτε κάποιο μήνα ή η πληρωμή σας καθυστερεί, είναι πολύ πιθανό τα οικονομικά της εταιρίας να μην είναι σε καλή κατάσταση. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε εποχιακά επαγγέλματα.
3) Δεν υπάρχουν αυξήσεις.
Το καλό ηθικό των υπαλλήλων και η αμοιβή των ταλαντούχων υπαλλήλων είναι πολύ βασικά για κάθε επιχείρηση. Αν μάθετε ότι ακόμα και υψηλόβαθμα στέλεχη δε έχουν λάβει καμία αύξηση τον τελευταίο καιρό, τα πράγματα ίσως γίνουν χειρότερα στο μέλλον.
Υπάλληλοι
4) Νέα ηγεσία.
Οι αλλαγές στα υψηλόβαθμα στελέχη ίσως σηματοδοτούν αλλαγές στις εργασιακές διαδικασίες, ίσως και νέα κατεύθυνση επιχείρησης. Αυτό πιθανώς σημαίνει αναδιάρθρωση. Δηλαδή μπορεί το τμήμα στο οποίο εργάζεστε να μειωθεί, αυξηθεί ή και να σταματήσει η λειτουργία του.
5) Υψηλός βαθμός παραιτήσεων.
Αν οι αιτήσεις παραιτήσεων είναι σε υψηλά επίπεδα, αυτό σημαίνει στασιμότητα των υπαλλήλων, κακή διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς και κακό εργασιακό περιβάλλον (ίσως και χαμηλές πληρωμές). Οι παραιτήσεις επηρεάζουν άμεσα την επιχείρηση και συνήθως προς το χειρότερο.
6) Πάγωμα των προσλήψεων ή κενές θέσεις.
Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Μια θέση που άδειασε και δεν αναπληρώθηκε, μπορεί να είναι λόγω της έλλειψης χρησιμότητάς της. Καλό θα είναι να έχετε το νου σας πάντως. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανοδικές τάσεις (και εν μέσω κρίσης) ψάχνουν πιθανώς για νέους ταλαντούχους υπαλλήλους.
Εργασιακό Περιβάλλον
7) Κλειστές πόρτες
Αν οι συνεδριάσεις λαμβάνουν χώρο υπό τον αέρα μιας “μυστικοπάθειας” αυτό συνήθως μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: ή ότι ετοιμάζεται ένα νέο προϊόν για την αγορά ή ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Συνδυάστε το με τα υπόλοιπα σημάδια (αν υπάρχουν) για να μάθετε τι συμβαίνει.
8) Ηθικό Υπαλλήλων
Όταν ακούτε πολλά παράπονα απο τους συναδέλφους σας, καθώς και γκρίνια, αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι στη καλύτερη κατάσταση. Επίσης, ένα τέτοιο περιβάλλον είναι “τοξικό” για τον καθένα και θα σας επηρεάσει και πέρα από την εργασία σας.
Εργασία
9) Αδιαφανής καταγραφή στόχων ή πορείας της επιχείρησης
Αν δεν είστε σίγουροι τι θα κάνετε κάθε βδομάδα, ο υπεύθυνός σας δε δείχνει ενδιαφέρον για τη σωστή εργασία σας και γενικά παρατηρείτε έναν αποσυντονισμό, αυτό είναι σημάδι αποδιοργάνωσης, κάτι που συνήθως προέρχεται από ακόμα χειρότερες εξελίξεις.
10) Σταμάτα-ξεκίνα
Εδω αναφερόμαστε στα απότομα πάνω και κάτω ανά βδομάδα. Αν τη μια βδομάδα πνίγεστε στη δουλειά και την επόμενη δεν έχετε να κάνετε τίποτα και αυτό συνεχιστεί για κάποιο καιρό, είναι σημάδι ότι η εταιρία έχει πρόβλημα και προσπαθεί να μαζέψει ό,τι μπορεί. Προσέχτε αν βρεθείτε σε αυτή τη φάση.
Συμπερασματικά, αν παρατηρήσετε πολλαπλά από τα παραπάνω σημάδια, ίσως είναι ώρα να αρχίσετε να ψάχνετε και αλλού για κάποια θέση εργασίας. Φροντίστε να είστε διαρκώς σε εγρήγορση και “ετοιμοπόλεμοι”.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: