Τι είναι η πιστωτική κάρτα;
Η πιστωτική κάρτα είναι ένα εργαλείο που σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε “δανεικά” χρήματα για να πληρώσετε για αγαθά και υπηρεσίες. Λειτουργεί κάπως έτσι: Όταν εγκριθεί (η κάρτα), η τράπεζα σας χορηγεί ένα ποσό πίστωσης με τη μορφή πλαστικής κάρτας για να το χρησιμοποιήσετε κατά το δοκούν.
Τεχνικά, η πιστωτική κάρτα είναι μια λεπτή πλαστική κάρτα, συνήθως 8,5 Χ 5,5 εκατοστά σε μέγεθος, που περιέχει πληροφορίες ταυτοποίησης, όπως η υπογραφή ή μια φωτογραφία, και εξουσιοδοτεί το άτομο που αναγράφεται πάνω σε αυτή να χρεώσει αγορές ή υπηρεσίες στο λογαριασμό του – χρεώσεις τις οποίες θα πληρώσει περιοδικά. Στις μέρες μας, οι πληροφορίες που αναγράφονται στην κάρτα διαβάζονται από τα ΑΤΜ, τα ειδικά μηχανάκια στα καταστήματα και από τους υπολογιστές της τράπεζας και από το διαδίκτυο.
Χρησιμοποιώντας την πιστωτική σας κάρτα δεν χρησιμοποιείτε τα χρήματά σας για να κάνετε τις αγορές σας, αλλά τα χρήματα της τράπεζας, πράγμα που μπορείτε να κάνετε για ένα διάστημα χωρίς να πληρώνετε τόκο. Στο τέλος του μήνα, πρέπει να εξοφλήσετε αυτό το μίνι-δάνειο αλλιώς θα έχετε επιβάρυνση.
Μια πιστωτική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε αγορές, για να μειώσετε το κόστος ενός μεγάλου χρέους ή για να κερδίσετε μετρητά ως επιστροφή ή για να έχετε άλλες επιβραβεύσεις Είναι ουσιαστικά ένας τύπος δανείου, όπου τα λεφτά που ξοδεύετε στην κάρτα σας τα δανείζεστε από μια τράπεζα. Ο τόκος προστίθεται στο ποσό που δανειστήκατε αν δεν καταφέρετε να ισοσκελίσετε τον λογαριασμό σας στο τέλος του μήνα.
Πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες
Όταν κάνετε αίτηση για πιστωτική κάρτα, κάνετε αίτηση για να δανειστείτε λεφτά από τον εκδότη της κάρτας, συνήθως μια τράπεζα. Ο εκδότης θα δει το πιστωτικό σας ιστορικό πριν δεχθεί την αίτησή σας και αν έχετε κακό πιστωτικό ιστορικό μπορεί να σας αρνηθεί την έκδοσή της κάρτας ή να σας κάνει κάποια λιγότερο ευνοϊκή πρόταση.
Αν όλα πάνε καλά, η τράπεζα θα ορίσει ένα πιστωτικό όριο, το οποίο είναι το μέγιστο ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε με την κάρτα. Η εταιρεία που εξέδωσε την κάρτα θα σας στέλνει κάθε μήνα ένα λογαριασμό, αναφέροντας τις συναλλαγές σας καθώς και το οφειλόμενο ποσό. Θα σας αναφέρει επίσης το ελάχιστο ποσό που πρέπει να πληρώσετε καθώς και την ημερομηνία που πρέπει να το κάνετε αυτό.
Οι περισσότερες κάρτες έχουν μια περίοδο χωρίς επιτόκιο γύρω στις 56 μέρες. Με άλλα λόγια αν πληρώνετε το λογαριασμό που θα σας έρχεται κάθε μήνα δεν θα έχετε τόκο να πληρώσετε.
Αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη αγορά τότε μια πιστωτική κάρτα με 0% επιτόκιο για μια συγκεκριμένη περίοδο είναι αυτό που χρειάζεστε. Υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσετε μια πιστωτική κάρτα όπου δεν χρεώνεται καθόλου επιτόκιο μέχρι και δύο έτη. Μόλις τελειώσει η περίοδος με το μηδενικό επιτόκιο τότε θα αρχίσετε να πληρώνετε έναν τόκο της τάξης του 19%, αν και μια επιλογή θα ήταν να μεταφέρετε το υπόλοιπο που χρωστάτε σε μια άλλη κάρτα.
Συμβουλές για αποτελεσματική χρήση της πιστωτικής κάρτας
Η απόκτηση μιας πιστωτικής κάρτας θα σας βοηθήσει να έχετε καλή πίστωση μόνο αν την χρησιμοποιήσετε σωστά, ακολουθώντας της παρακάτω συμβουλές:
– Πληρώνετε τους λογαριασμούς σας κάθε μήνα. Το χρέος στην πιστωτική κάρτα είναι ακριβό και μπορεί να σας χαλάσει το πιστωτικό όριο
– Κρατήστε την πίστωση σας από την κάρτα κάτω από το 30% της συνολικής πίστωσης που μπορείτε να πάρετε
– Κάντε μια πληρωμή όταν φτάνετε στο όριο
– Αφήστε ένα περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών μεταξύ των αιτήσεων για κάρτα
– Ελέγχετε την κίνηση της πιστωτικής σας κάρτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σας βοηθάει να παρακολουθείτε τα έξοδα σας και να εντοπίσετε κάποια τυχόν απάτη γρήγορα
Κάνοντας αίτηση για κάρτα
Μερικοί σημαντικοί όροι που θα συναντήσετε στα φυλλάδια για πιστωτική κάρτα ή με συζητήσεις με τράπεζες είναι οι ακόλουθοι:
Ετήσια Συνδρομή – Μια σταθερή ετήσια χρέωση, σαν εγγραφή μέλους. Κάποιες τράπεζες προσφέρουν κάρτες χωρίς ετήσια χρέωση αλλά και όσες έχουν αυτήν την χρέωση είναι πρόθυμες να την αφήσουν προκειμένου να σας αφήσουν να κάνετε τη δουλειά σας
Χρηματοδοτική χρέωση – Η χρέωση που έχετε για να χρησιμοποιήσετε την πίστωση. Σε περιπτώσεις που κάνετε ανάληψη μετρητών από την κάρτα μπορεί να έχετε μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ότι αν κάνατε μια αγορά
Περίοδος χάριτος – Μια χρονική περίοδος, περίπου 25 ημερών, κατά την οποία μπορείτε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας στην πιστωτική κάρτα χωρίς την χρέωση. Σε όλες τις κάρτες σχεδόν, η περίοδος χάριτος εφαρμόζεται αν πληρώνετε τον λογαριασμό σας ολόκληρο κάθε μήνα. Δεν ισχύει αν έχετε χρωστούμενο ποσό και δεν ισχύει σε αναλήψεις μετρητών
Ετήσιο επιτόκιο – Το ετήσιο επιτόκιο της χρηματοδοτικής χρέωσης. Τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες μεταβάλλονται με το χρόνο. Κάποιες από αυτές τις μεταβολές προστίθενται σε άλλα επιτόκια (πχ το βασικό επιτόκιο) και καλούνται μεταβαλλόμενα επιτόκια. Άλλα επιτόκια δεν εξαρτώνται από κάτι και για αυτό λέγονται σταθερά επιτόκια
Σταθερό επιτόκιο: Το ετήσιο σταθερό επιτόκιο
Μεταβαλλόμενο επιτόκιο: Το βασικό επιτόκιο (ποικίλει) και μια πρόσθετη χρέωση (πχ βασικό επιτόκιο + 3.4%)
Εισαγωγικό επιτόκιο – Ένα προσωρινό επιτόκιο, χαμηλότερο του ετησίου, που κρατάει περίπου για έξι μήνες πριν ανέβει στο σταθερό ή στο μεταβαλλόμενο επιτόκιο της κάρτας
Χρησιμοποιώντας την κάρτα σας στο εξωτερικό
Η αποδοχή των πιστωτικών καρτών ποικίλει ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα σε κάποιες χώρες η Visa και η Mastercard έχουν συγχωνευθεί και έτσι όσα καταστήματα δέχονται τη μια δέχονται και την άλλη. Από την άλλη, αυτό δεν ισχύει σε αναλήψεις μετρητών, με αποτέλεσμα στην ίδια χώρα, σε περιπτώσεις που έχετε Visa να μπορείτε να κάνετε αναλήψεις μετρητών από ένα ΑΤΜ, αλλά να μην μπορείτε να το κάνετε αυτό με την Mastercard, παρόλο που για τις αγορές δεν θα έχετε πρόβλημα.
Σε άλλες χώρες, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε Visa ή Mastercard στο ίδιο κατάστημα, οπότε ίσως χρειαστείτε και τις δύο. Η American Express και άλλες παρόμοιες κάρτες προοριζόντουσαν αρχικά για την αριστοκρατική αγορά οπότε προσέφεραν υπηρεσίες εξαργύρωσης επιταγών και ανάληψης μετρητών σε όσους ταξίδευαν. Πλέον αυτό το κάνουν και η Visa και η Mastercard. Κάρτες όπως η AmEx και η Diners Club είναι ευρέως δεκτές στην Αμερική, αλλά όχι όπως η Visa και η Mastercard.
Στην Ευρώπη, όλο και λιγότερα μέρη δέχονται μόνο την Diners Club ή την American Express. Πριν ταξιδέψετε σιγουρευτείτε ότι έχετε ελέγξει τι ισχύει με την κάρτα σας.
Τι σημαίνουν τα νούμερα της πιστωτικής κάρτας
Αν και οι τηλεφωνικές εταιρείες, οι εταιρείες πετρελαίου και τα εμπορικά πολυκαταστήματα έχουν δικό τους σύστημα αρίθμησης, το σύνηθες σύστημα που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες κάρτες είναι το ANSI Standard X4.13-1983.
Να τι σημαίνουν κάποια από τα νούμερα:
Το πρώτο ψηφίο στην πιστωτική σας κάρτα είναι χαρακτηριστικό του συστήματός της:
3 – Ταξιδιωτική ή Ψυχαγωγική κάρτα (American Express ή Diners Club)
4 – Visa
5 – MasterCard
6 – Discover Card
Η δομή των αριθμών ποικίλει ανάλογα το σύστημα.
American Express – Το τρίτο και τέταρτο ψηφίο δηλώνουν τον τύπο και το νόμισμα, τα ψηφία από το πέντε ως το έντεκα είναι ο αριθμός λογαριασμού, το 12ο μέχρι το 14ο ψηφίο είναι το νούμερο της κάρτας μαζί με τον λογαριασμό και το 15ο ψηφίο είναι ένα ψηφίο ελέγχου
Visa – Από το 2ο ως το 6ο ψηφίο είναι τα νούμερα της τράπεζας, το 7ο μέχρι το 12ο ψηφίο ή μέχρι το 15ο ψηφίο είναι τα νούμερα του λογαριασμού και τα 3 τελευταία ψηφία είναι για έλεγχο
MasterCard – Το 2ο και το 3ο ψηφίο ή το 2ο μέχρι 4ο,5ο ή 6ο ψηφίο είναι το νούμερο της τράπεζας (εξαρτάται από το αν το δεύτερο ψηφίο είναι 1,2,3 ή άλλο). Τα ψηφία μετά τα νούμερα της τράπεζας μέχρι και το τέλος είναι ο αριθμός του λογαριασμού και το 16ο ψηφίο είναι για έλεγχο.
Προστατεύοντας την κάρτα σας
Αν οι πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας έχουν αποκαλυφθεί πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζα. Πρέπει να λάβετε επίσης επιπρόσθετη μέριμνα και να παρατηρήσετε την κίνηση της κάρτας σας ώστε να σιγουρευτείτε ότι τα στοιχεία σας δεν έχουν κλαπεί. Γι αυτό πρέπει να ελέγχετε τις χρεώσεις σας κάθε μήνα και να μπορείτε να τις αναγνωρίσετε. Οι τράπεζες έχουν περιορισμένο διάστημα κατά το οποίο μπορείτε να δηλώσετε μια ψευδή χρέωση του λογαριασμού. Η τράπεζα θα παγώσει τον λογαριασμό και θα σας εκδώσει καινούρια κάρτα όταν δηλώσετε ότι η κάρτα σας έχει κλαπεί ή όταν δείτε μια μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή.
Για τις πληροφορίες που εμφανίζονται στη σελίδα αυτή, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να είναι ακριβείς. Ωστόσο είναι πιθανό κάποια από αυτές να μην είναι σωστή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πραγματοποιείται τηλεφωνική επιβεβαίωση με την τράπεζα πριν προβεί κάποιος σε οποιαδήποτε ενέργεια. Ουδεμία ευθύνη φέρουμε για τη μη ακριβή αναγραφή των τιμών.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: