H απόλυση μπορεί να συμβεί για μια πληθώρα λόγων και σίγουρα δεν είστε ο μόνος που θα κληθείτε κάποια στιγμή να εξηγήσετε μια απόλυση σε κάποια συνέντευξη για μια νέα θέση. Παρ’ όλ’ αυτά, το πώς θα εξηγήσετε την απόλυσή σας έχει μεγάλο αντίκτυπο στις πιθανότητες που έχετε να πάρετε τη νέα θέση. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε σε αντίστοιχες καταστάσεις:
Εκτιμήστε την έκταση της εξήγησης που πρέπει να δώσετε
Μερικοί λόγοι που είστε άνεργοι είναι επαρκείς από μόνοι τους, όπως πχ το ότι σπουδάζετε. Στην συνέντευξη εστιάστε στο να απαντήσετε στο πως προετοιμάζεστε για αυτήν την θέση και στις ευθύνες που έχετε αναλάβει όσο είστε άνεργοι. Οι εργοδότες θέλουν να είναι σίγουροι ότι είστε έτοιμοι για δουλειά και ότι δεν έχετε κακές κριτικές από την παλιά σας δουλειά.
Εάν οι λόγοι για τους οποίους είστε άνεργοι είναι περίπλοκοι, φροντίστε να το αναπτύξετε αυτό στην συνέντευξη σας. Μπορείτε ακόμα να καθησυχάσετε τον εργοδότη σας ότι είστε ένας αξιόπιστος υπάλληλος, ακόμα και αν υπήρχαν και αναποδιές στην καριέρα σας. Πείτε με μια ή δύο φράσεις γιατί φύγατε και τονίστε όλα τα κατορθώματα που κάνατε όσο είσαστε άνεργος.
Να είστε θετικοί
Μην καταφερθείτε εναντίον του προηγούμενού εργοδότη σας, ακόμα και αν έχετε λόγο να είστε θυμωμένος. Όταν σας ρωτήσουν γιατί φύγατε από την τελευταία σας δουλειά, να είστε ειλικρινής και να πείτε αν απολυθήκατε ή αν παραιτηθήκατε, με διακριτικό τρόπο πάντα. Ένα σημαντικό στοιχείο όταν εξηγείτε πολύπλοκες καταστάσεις είναι να υπογραμμίσετε αυτό που διδαχθήκατε από την όλη εμπειρία. Για παράδειγμα αν απολυθήκατε επειδή αργούσατε συστηματικά στη δουλειά σας, μπορείτε να πείτε πώς καταφέρατε πλέον να το αλλάξετε αυτό. Επίσης είναι σημαντικό να τονίσετε ότι οι αξίες σας είναι σημαντικές και ότι συνάδουν με αυτές που έχει η εταιρεία για την οποία θέλετε να εργαστείτε.
Επίσης είναι σημαντικό να τονίσετε το πάθος σας για την δουλειά και τον ενθουσιασμό που έχετε για την ευκαιρία που σας ανοίγεται, γιατί έτσι θα καθησυχάσετε ξανά τον μέλλοντα εργοδότη σας. Το να φαίνεστε βαριεστημένος ή ότι δεν ενδιαφέρεστε δεν θα σας βοηθήσει. Αντ’ αυτού μπορείτε να κάνετε πολλές ερωτήσεις και να δείξετε έτσι την προσωπικότητά σας, δημιουργώντας κάποιου είδους σχέση με τον εργοδότη ή αυτόν που σας παίρνει την συνέντευξη, κάνοντάς τον να σας δει ως έναν πιθανό υπάλληλο στην εταιρεία σας.
Τονίστε το ότι είστε έτοιμος
Πριν από τη συνέντευξη, πρέπει να κάνετε την έρευνά σας για να ξέρετε τι κάνει η εταιρεία στην οποία θέλετε να προσληφθείτε αλλά και για να μελετήσετε την κουλτούρα της. Έτσι θα καταφέρετε να δείτε πώς η δική σας εμπειρία θα ταιριάξει με της εταιρείας. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε για το τι έχετε μάθει από την εμπειρία σας ως τα τώρα και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε στην θέση που σας ζητείται.
Το να φανερώσετε το ότι είστε άνεργος σε μια συνέντευξη δεν είναι τόσο άβολο όσο φαίνεται εξ αρχής. Στην πραγματικότητα οι εργοδότες είναι εξοικειωμένοι με διάφορα περιστατικά και η δική σας περίπτωση πιθανότατα δεν θα είναι η χειρότερη που έχουν ακούσει. Προσπαθήστε να μιλήσετε για το μέλλον γιατί όλοι έχουμε κακές εμπειρίες κατά καιρούς, όμως προσπαθήστε να δώσετε έμφαση στο γιατί η νέα θέση εργασίας είναι σημαντική για εσάς και γιατί σας ενδιαφέρει η εταιρεία.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: