Του Νίκου Πατσέλη (Career In Progress)
Η αναζήτηση εργασίας για έναν υποψήφιο εργαζόμενο είναι μια διαδικασία δύσκολη, επίπονη, σε αρκετές περιπτώσεις ψυχοφθόρα και σίγουρα καθόλου απλή. Μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που όλοι βιώνουμε, οι απαιτήσεις στην εύρεση εργασίας αυξάνονται συνεχώς ενώ από την άλλη πλευρά το οικονομικό κλίμα που επικρατεί δεν ευνοεί την ύπαρξη πολλών κενών θέσεων. Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει όμως ένας υποψήφιος εργαζόμενος για να αντιμετωπίσει αυτές τις απαιτήσεις;
Πρώτα από όλα η ενασχόληση. Και αυτό, όπως και όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας μας θέλει χρόνο και λογική. Σε καθημερινή βάση αναρτώνται θέσεις εργασίας από πολλές και αξιόπιστες ιστοσελίδες. Η αναζήτηση, η εύρεση μιας θέσης εργασίας που μας ενδιαφέρει και η αποστολή του Βιογραφικού μας Σημειώματος μαζί με μια ξεχωριστή και μοναδική Συνοδευτική Επιστολή μπορεί να διαρκέσει ένα εύλογο διάστημα. Αν υπολογίσουμε την ύπαρξη παραπάνω θέσεων που μας ενδιαφέρουν τότε ο χρόνος απασχόλησης μας αυξάνεται σημαντικά.
Έπειτα, καθώς όλοι μας ζούμε στο περιβάλλον της κοινωνικής δικτύωσης, μέσα όπως το LinkedIn κατά κύριο λόγο αλλά και τα υπόλοιπα (Facebook, Twitter κ.α.) μπορούν να μας ενισχύσουν στην προσπάθειά μας, όταν τα διαχειριζόμαστε με υπεύθυνο τρόπο. Εδώ αξίζει να τονιστεί πως και στην Ελλάδα πια, επιχειρήσεις δημοσιεύουν Θέσεις και προσλαμβάνουν προσωπικό μόνο μέσω του Επαγγελματικού Δικτύου LinkedIn.
Και τελικά όταν βρούμε τη θέση και μας καλέσουν σε μια συνέντευξη;
H προετοιμασία για την συνέντευξη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της. Μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια βήματα μέχρι την ώρα της συνάντησης. Πρώτα από όλα, συλλέγουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για την επιχείρηση όπως την οικονομική της δραστηριότητα, προϊόντα, υπηρεσίες, δυναμικό. Όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να έχουμε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα συμμετοχής μας στη συζήτηση, γεγονός που μπορεί να μας κάνει ξεχωριστούς.
Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για την θέση που μας προτείνουν. Προσόντα που απαιτούνται, βαθμό, τόπο, ωράρια είναι μερικές από αυτές. Τέλος, κάνουμε εξάσκηση σε πιθανές ερωτήσεις – απαντήσεις, πάντα σε σχέση με το Βιογραφικό μας Σημείωμα. Ακόμα όμως και μετά το πέρας της συνέντευξης υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε όπως για παράδειγμα να πρωτοτυπήσουμε και γράψουμε μια ευχαριστήρια επιστολή όπου εκδηλώνουμε τις ευχαριστίες μας για την δυνατότητα που είχαμε για μια πρώτη επαφή.
Σε κάθε περίπτωση, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η διαδικασία της αναζήτησης εργασίας, θα έλεγε κανείς πως είναι μια μορφή «πλήρους απασχόλησης».
Ο Νίκος Πατσέλης είναι Σύμβουλος Απασχόλησης – Επιστημονικός Υπεύθυνος της Career In Progress
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: