Στην επικεφαλίδα του βιογραφικού σας σημειώματος, μπορείτε να γράψετε κάποιες γενικές πληροφορίες για εσάς, όπως:
Όνομα
Επίθετο
Διεύθυνση
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
Αριθμό τηλεφώνου και/ή κινητού
(Αν κάνετε αίτηση για θέση στο εξωτερικό, μη ξεχάσετε να βάλετε μπροστά στο νούμερο του τηλεφώνου σας, τον ειδικό αριθμό της χώρας που υπάγεται).
Κατηγορία βιογραφικού: Σύνοψη δεξιοτήτων
Η κατηγορία σύνοψης δεξιοτήτων του βιογραφικού σας, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις κύριες ικανότητές σας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γράψετε μόνο λέξεις-κλειδιά και να μη περάσετε σε εκτενείς περιγραφές των δεξιοτήτων σας. Η σύνοψη δεξιοτήτων λέγεται αλλιώς και προσωπικό προφίλ.
Κατηγορία βιογραφικού: Σκοπός
Ο σκοπός ουσιαστικά αναφέρεται στο “Ποιό θα είναι το επόμενο βήμα στη καριέρα μου”. Δηλαδή θα πρέπει να είναι μια μικρή, περιεκτική πρόταση, η οποία θα ενημερώνει τον εργοδότη για τι είδους θέση εργασίας ψάχνετε. Τα είδη, δηλαδή ο ρόλος τους (π.χ. μάνατζερ, υπεύθυνος, συμβολαιογράφος) θα πρέπει επίσης να αναφέρονται.
Αν ψάχνετε εντατικά για δουλειά, θα ήταν καλή ιδέα να έχετε διαφορετικά βιογραφικά, με διαφορετικά προφίλ και/ή σκοπούς. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε ένα βιογραφικό για τη θέση υπεύθυνου πωλήσεων και ένα για μάνατζερ τμήματος επιχείρησης. Το βιογραφικό που θα στέλνατε για τη θέση υπεύθυνου πωλήσεων θα τονίζει τις προηγούμενες επιτυχίες σας στο συγκεκριμένο τομέα και γενικά το βιογραφικό σας θα πρέπει να καλύπτει τα προαπαιτούμενα της θέσης που ζητάτε και να τονίζετε τις εκάστοτε επιτυχίες που είχατε στις ανάλογες θέσεις.
Κατηγορία βιογραφικού: Μόρφωση
Εδώ κατατάξτε όλα τα προσόντα σας, κυρίως αυτά στα οποία έχετε πάρει κάποιο τίτλο πιστοποίησης. Θα περιλαμβάνει όλη την εκπαιδευτική σας διαδικασία και σχολή αποφοίτησης, συμπεριλαμβανομένων και των διάφορων πιστοποιητικών που έχετε από μη ακαδημαϊκά ιδρύματα, ειδικά αυτά που σχετίζονται με τη θέση που ζητάτε. Αν έχετε περισσότερη πρακτική εμπειρία, παρά πιστοποιητικά, βάλτε πρώτη την εμπειρία σας και μετά τις πιστοποιήσεις.
Κατηγορία βιογραφικού: Τιμητικά, βραβεία ή κατορθώματα
Οποιοδήποτε βραβείο, διπλωματική εργασία ή κάποιο τιμητικό έχετε λάβει σχετικά με την ακαδημαϊκή σας πορεία, το κατατάσετε εδώ. Μαθήματα τα οποία είναι άμεσα συσχετιζόμενα με τη θέση την οποία αιτείστε, θα πρέπει να γραφτούν εδώ. Αν το πτυχίο σας δεν σχετίζεται με τη δουλειά που θέλετε, τονίστε στοιχεία της εκπαίδευσής σας που σχετίζονται. Αν έχετε συμμετάσχει σε κάποιο project, προπτυχιακή, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία που σχετίζονται με τη θέση εργασίας που ζητάτε, αναφέρετέ το.
Κατηγορία βιογραφικού: Περιγραφή επαγγελματικής ή πρακτικής εμπειρίας
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει οποιαδήποτε εμπειρία έχετε σχετικά με το τομέα που θέλετε να δουλέψετε. Ακόμα και αν ασχοληθήκατε με το συγκεκριμένο τομέα δουλεύοντας χωρίς πληρωμή, εθελοντικά, ως καλοκαιρινή εργασία, πρακτική, συνεργατικά ή ως μέρος της ακαδημαϊκής σας πορείας. Όταν αναφέρετε αυτές τις εμπειρίες σας, γράψτε και τι είδος δουλειάς ήταν (part-time, πρακτική, κανονικό ωράριο κτλ).
Κάθε περιγραφή επαγγέλματος θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές πληροφορίες:
- Τίτλος της θέσης που είχατε
- Πόσο καιρό μείνατε στο πόστο σας
- Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις
- Το όνομα του φορέα ή της επιχείρησης
Επίσης, γράψτε τις ξένες γλώσσες που έχετε κάποιο πτυχίο, ή που τις μιλάτε χωρίς να έχετε κάποιο πιστοποιητικό. Οι δεξιότητες ξένων γλωσσών χωρίζονται σε τρία επίπεδα:
- Αυτές που μπορείτε να τις μιλάτε
- Αυτές που μπορείτε να τις γράφετε μόνο
- Αυτές που μπορείτε να τις κατανοήσετε
Προφανώς σε κάποιες γλώσσες μπορεί να είστε και στα τρία επίπεδα.
Αναφέρετε πόσο καλά μπορείτε να χειριστείτε τον υπολογιστή (αν έχετε και κάποιο πιστοποιητικό, γράψτε το τίτλο του), καθώς και οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα δεν αναφέρεται στο υπόλοιπο βιογραφικό.
Κατηγορία βιογραφικού: Δραστηριότητες και ενδιαφέροντα
Γράψτε δραστηριότητες που κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας και μπορούν να σχετιστούν με τη δουλειά. Αν ασχοληθήκατε με την εφημερίδα του σχολείου, δείχνει πρωτοβουλία και ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε θυσίες για να προχωρήσετε στη καριέρα σας. Συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες, επαγγελματικούς οργανισμούς ή ακαδημαϊκές έρευνες, δείχνουν ηγετικές ικανότητες. Καλύτερα να μην αναφέρετε πράγματα που δεν κάνατε, γιατί θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Μην αναφέρετε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη πολιτική, τη θρησκεία ή άλλα ευαίσθητα και προσωπικά θέματα. Ξενίζουν τον αναγνώστη.
Κατηγορία βιογραφικού: Συστάσεις (προαιρετικό)
Τη παραπάνω κατηγορία συμπεριλάβετε τη μόνο αν έχετε συστάσεις τις οποίες δέχεστε να δείξετε στο πιθανό εργοδότη σας. Φυσικά ρωτήστε πρώτα τους ανθρώπους που μπορούν να σας δώσουν συστάσεις, αν δέχονται να μπει το όνομά τους στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε υποδείγματα βιογραφικού σημειώματος, τα οποία θα σας βοηθήσουν να συντάξετε το δικό σας βιογραφικό.
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: