Τα τελευταία χρόνια η διαδικασία αποστολής βιογραφικών, αιτήσεων για δουλειές όλων των ειδών, αλλά και η αναζήτηση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, έχει αλλάξει ραγδαία με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διάδοση του ίντερνετ. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει να αλλάζει και πιθανότατα σε 5-10 χρόνια δε θα έχει και πολύ σχέση με το τρόπο που γίνεται σήμερα.
6 τρόποι για να είστε μπροστά στις εξελίξεις και να μη μένετε πίσω!
1. Email CV
Αρχικά, μιας και δε το έχουμε αναφέρει σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων για θέσεις εργασίας, καθώς και τα βιογραφικά στέλνονται πλέον είτε μέσω email είτε μέσω μιας ειδικής φόρμας που έχουν διάφορα sites, όπως το www.kariera.gr. Είναι αρκετά σπάνιο πλέον, κάποια εταιρεία να δέχεται βιογραφικά σε έντυπη μορφή και όχι σε ηλεκτρονική.
2. Μορφή του Email CV
Για να στείλετε το βιογραφικό σας μέσω email, φροντίστε να γράψετε στο κυρίως σώμα του email, τη συνοδευτική επιστολή σας. Μπορείτε να δείτε παραδείγματα στα υποδείγματα που προσφέρουμε. Θα πρέπει να ενσωματώσετε στο mail σας τις πληροφορίες που θα γράψετε στο υπόδειγμα, χωρίς το “υπόδειγμα” (template) αυτό καθ’ εαυτό.
Θα επισυνάψετε το αρχείο .doc με το βιογραφικό σας με το όνομα “Ονοματεπώνυμό σας CV” και θα το στείλετε.
3. Timing και Βιογραφικό
Με οποιονδήποτε τρόπο κι αν προσληφθείτε ή αν σας καλέσουν για συνέντευξη χωρίς να έχετε στείλει πιο πριν το βιογραφικό σας (π.χ. μέσω επαγγελματικής δικτύωσης), φροντίστε πριν πάτε να έχετε στείλει με email το βιογραφικό σας, ώστε να το έχουν ή πάρτε μερικά αντίγραφα μαζί σας. Τις περισσότερες φορές θα σας το ζητήσουν οι ίδιοι να το κάνετε, πριν σας δουν στη συνέντευξη.
4. Links
Καλό θα είναι το βιογραφικό σας να έχει links (συνδέσμους) που θα καθοδηγούν το πιθανό εργοδότη σας σε websites που παρουσιάζετε το portfolio σας ή τουλάχιστον στο linkedin σας.
Ελέξτε πριν το χρησιμοποιήσετε ότι ο σύνδεσμος είναι έγκυρος και λειτουργεί!
5. Καταγράψτε συγκεκριμένες δουλειές
Η προϋπηρεσία είναι σημαντική, αλλά μόνο όσο έχει σχέση με τη δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση. Δυστυχώς, η δουλειά που μπορεί να κάνατε ως σερβιτόρος στα φοιτητικά σας χρόνια, δε θα σας δώσει πόντους για τη δουλειά που θέλετε σε μια θέση μάρκετινγκ όπου και έχετε πάρει το πτυχίο σας.
Επομένως, φροντίστε να συμπεριλάβετε μόνο τις δουλειές που έχετε κάνει και έχουν κάποια σχέση με αυτή που θέλετε. Έτσι θα δείξετε ότι έχετε μάθει κάτι σχετικό με αυτό που θα κάνετε στη νέα σας δουλειά.
6. Χαοτικό κείμενο
Δώστε προσοχή να μη γράφετε ανούσια πράγματα στη συνοδευτική επιστολή σας (το κυρίως μέρος του email σας). Φροντίστε να είστε λιτοί και να συμπεριλαμβάνετε μόνο τα ουσιώδη. Μη φλυαρείτε με σκοπό να γράψετε ένα εκτενές κείμενο, γιατί κάτι τέτοιο κουράζει και μπορεί να αποθαρρύνει τον υπεύθυνο από το να διαβάσει το email σας.
Αυτά είναι τα 6 πράγματα που θα πρέπει να έχετε στο νου σας για την αναζήτηση εργασίας στη νέα εποχή του ίντερνετ και της τεχνολογίας!
Καλή σας επιτυχία!
Πηγή: e-biografiko.gr
Σχετικά Άρθρα: